СРБАЦ - Угледни пољопривредник и зидар, 73-годишњи Боро Милекић, познат је у свом крају као упоран сакупљач старих предмета који су се некада користили на селу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик: Немири у Народној скупштини увод у македонски сценарио

- Рођен сам на селу и у њему провео читав живот. Као зидар саградио сам преко 150 кућа не само у Српцу и у околини, већ и на црногорском и хрватском приморју, од Сплита до Ријеке. Саградио сам и пет цркава на штa сам посебно поносан. Радећи на терену видео сам како се мало бриге поклања старим предметима који су разбацани по двориштима, а користили су их наши преци. Одлучио сам да их прикупљам и сачувам од заборава како би младе генерације разумеле колико је некада био тежак живот на селу - каже Боро који са супругом Ковиљком, сином Милошем и снахом Миленом држи фарму.

Боро је искористио два спољна зида на помоћном објекту на којима је изложио експонате.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РС: Учитеље бирају усмено!

- На једном зиду су предмети по женској линији које су користиле моја бака и мајка. Ту су бешика за бебе стара више од 100 година, карлица за млеко, дрвене посуде за сир, преслица и други предмети за производњу платна од лана, конопље и вуне, пржун за кафу, пегла на жар, дрвене кломпе и друго. На већем зиду су алатке и предмети које су користили преци по мушкој линији као што су коса, срп, виле, секира, тестера за обарање стабала, разни сврдлови које су данас замениле бушилице, ручно рађен шестар, кантар, па до крупних предмета као што су опрема за коње, стара кола, посуде за ракију, сач и још много тога - показује са поносом Боро у друштву са кумом Бранимиром Лазићем, који нас је довео у то домаћинство.


ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ

ИНИЦИЈАТИВУ за отварање Завичајног музеја у Српцу покренуо је ОО србачке "Просвјете" 2009. Активисти су за две године прикупили око 100 предмета које је члан одбора Ранко Кресојевић обрадио, лакирао и заштитио од пропадања и они су засад смештени у један магацински простор.