КАДА се за православни празник Велику Госпојину у ресторану у Повеличу код Српца, у Републици Српској, окупило више од 250 гостију, пролазници су помислили да се ради о некој свадби, крштењу, јубиларној годишњици брака... Славље је, међутим, приређено другим поводом. Породица је организовала прославу 70. рођендан Вида Бабића Жуће из србачког села Ситнеши.

Осим Српчана, гости су стигли из Швајцарске, Аустрије, Италије, Србије и Хрватске, који су слављенику донели велики број поклона. Ипак, најлепши дар добио је од кћерке Бригит, џип марке "мерцедес", најновије класе.

- Најзаслужнија за ово славље је супруга Драгица, са којом сам у браку 48 година и са којом сам поред кћерке Бригит, изродио синове Владимира и Љубомира који су ми такође даровали скупоцене часовнике. Драгица је родом из истог села и запазио сам је по најлепшим љубичастим очима на свету и за њом сам после женидбе кренуо у Швајцарску, где смо у Цириху живели сложно и тамо обоје зарадили пензију, а у овом граду раде и наше све троје деце - каже слављеник Вид.

На инсистирање супруге слично славље организовано је за његов 50. и 60. рођендан, а обећала је да ће то, ако бог да, урадити и када глава породице напуни осам деценија живота.

- Тачно је да смо се заволели као млади. Он је био шармантан и забаван и красила га је коса боје кестеновог плода, па су га сви звали Жућо. Са њим сам провела најлепши период у мом животу, а и сада складно проводимо пензионерске дане на породичном имању у Ситнешима - не крије своју љубав Драгица, и додаје да би њихова срећа била крунисана ако њихова деца ступе у брак и дарују им унучад, па ће се тек тада видети како славље приређује породица Бабић.

Вид и Драгица Бабић са децом


Иако пензионер, Жућо је врло активан у свом селу и укључен је у бројне акције. Помаже Фолклорно друштво "Мотајички вук" и тренира играче ФК Полет Ситнеши. Његови фудбалери су га посебно изненадили када су му на рођендан донели велики пехар и црно-белу фудбалску лопту, знајући да је партизановац.

Вид Бабић има склоност ка шали и сатири, па је активан и у Удружењу грађана "Ситнешки лажови" које негује традицију и старе обичаје преко 70 година. Прошле године освојио је прву награду за "најлажова", за причу како је купио пањеве афричке шљиве са којима је сушио месо и када је након два, три дана дошао у сушницу, имао је шта видети, његове кобасице нису више висиле већ су стајале усправно према крову, чиме је практично "потврдио" истинитост ТВ рекламе.

Вредни Вид је одрастао у породичној кући у којој су родитељи Владимир и Милка родили још сина Вељка и кћерку Душанку, која му је такође помогла да добије посао у фирми "Мигрос" у Цириху, где је поштено одрадио 30 година и зарадио пензију.


ГОШЋА ИЗ ЦИРИХА

ПОРЕД деце, из Цириха је у Србац дошла и 83-годишња госпођа Френи Милер са своја два сина.

- Она нам је друга мајка, јер нам је много помогла у животу и не раздваја нас од своје деце - углас говоре Драгица и Вид.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Njegoš u palati beskuća

TRESLO SE KOREJSKO POLUOSTRVO: Pjongjang izveo šesto nuklearno testiranje? Razvija H bombu

Dečji nestašluk opasan po život

ZGAŽEN PEŠAK: Mladić teško povređen u Zemunu