Република Српска има консензус о неуласку БиХ у НАТО, али с обзиром на то да је сада очигледно да Босна, без воље РС, хоће да се стрпа у Алијансу, важно је да се зна шта је воља народа и зато што пре треба одржати референдум о том питању каже, председник РС Милорад Додик.


Додик је у интервјуу за портал Спутњик рекао да је референдум о приступању БиХ НАТО-у дефинитивна одлука Републике Српске како би се њени грађани изјаснили о тим интеграцијама у тренутку када буду дошле на дневни ред.

Председник РС сматра да најпре све политичке партије у РС треба да се окупе око консензуса да се спроведе референдум са питањем "Да ли сте за то да Босна, односно РС, буде чланица НАТО-а".

А може, каже, можда и друго питање: "Да ли сте за то да постоје Оружане снаге БиХ".

Мисли да нема разлога за оклевање и да тај, како каже, намеравани, договорени и општеприхваћени референдум треба одржати што је пре могуцће.

Земљама - чланицама Савета за имплементацију мира поручио је да “зауставе ерозију и насиље које се спроводи у БиХ у оквиру судова под патронатом међународне заједнице и НАТО”.

Упитан зашто референдум баш у овом тренутку, Додик каже да је “чашу прелило” уплитање суда који, како каже, не постоји по Уставу БиХ и који пресуђује без правног основа.

Реч је о одлуци Апелационог већа Уставног суда БиХ, према којој војни објекат Велики Жеп у Хан Пијеску РС треба да укњижи на име БиХ, односно Оружаних снага.

За Додика је, међутим, та одлука неспроводива.

Уверен је да међународној заједници неће бити драго због референдума и да би они рекли да тај референдум нема снагу, каже Додик и додаје:

“Примарно, не желимо да се разликујемо од Србије, и ако је Србија прогласила неутралност, онда ћемо и ми учинити све да РС остане у фокусу неутралности, мада ми морамо, имајући у виду настале околности, умешаност НАТО-а у политичке процесе овде, да се изборимо на начин на који Србија то није радила. Морамо да идемо са снагом која је најважнија, а то је снага народа”.

О изјави бошњачког члана Председнииштва Бакира Изетбеговића да је међународна заједница напустила Бошњаке још пре десет година, Додик каже да је “фингирана прича”.

Констатовао је, међутим, чињеницу да је, како је рекао, Изетбеговић “значајно политички пропао и да нема неке посебне снаге”, па га можда странци због тога заобилазе.