ПРЊАВОР - Апсурдне "сјај и беду" електро (не)прилика у Прњавору понајбоље илуструју новоизграђена раскошна управна зграда с једне, и електромрежа на издисају, уз давно дотрајале трафое и дрвене бандере, с друге стране.

То за последицу има готово свакодневне прекиде у напајању електричном енергијом у домовима очајних мештана, али и погона привредника. С разлогом, бунтовни мештани најављују радикалније протесте, па и колективно неплаћање струје, јер им је догорело до ноктију. Упозоравају да неће више да цех небриге и погрешних приоритета плаћају отказивањем својих кућних апарата и машина, а и стално су у мраку.

Подједнако, више од 30 година, дотрајала ранија управна зграда у очима руководства "Електрокрајине" имала је приоритет у односу на исто тако времешне дрвене бандере. Уочи прошлогодишњих локалних избора, у новоотворену троетажну зграду, са 660 квадратних метара, уложено је 1,3 милиона марака.

- Ова инвестиција омогућиће квалитеније услуге дистрибуције електричне енергије, као и боље услове за рад - најавила је Сека Кузмановић, директор "Електрокрајине", у присуству многобројних министара.

Међутим, готово свакодневни нестанци струје и притом причињене штете говоре да је приоритет приоритета требало да буде више него дотрајала електромрежа, а не управна зграда. Најогоченији су ојађени мештани Отпочиваљке, Хрваћана, Просјека, Орашја, Поточана, Срповаца, Мравице, Вијачана. Исту муку муче и житељи Бабановаца, Шибовске, Илова, као и осталих делова ове крајишке општине, са више од 17.700 купаца струје.

- Ово је никакав живот, са све учесталијим мраком и сваколиком огромном штетом. Уместо напред, гурају нас уназад - износи Ненад Петковић из Хрваћана јаде својих суграђана.


ТРАЖЕ СТРПЉЕЊЕ

ПОСЛЕ више протестних одлазака представника очајних мештана у Бањалуку и најаве нових и масовнијих, др Дарко Томаш, начелник прњаворске општине, иницирао је у прошли четвртак долазак руководства "Електрокрајине" у Прњавор.

- Прњаворчани су савесни купци и платише. Очекујемо да и снабдевање електричном енергијом буде такво - рекао је Томаш.

Руководство "Електрокрајине", са директорком Секом Кузмановић позвало је на стрпљење, имајући у виду да је "мрежа стара више од три деценије", најавивши "велике радове на санацији далековода и нисконапонске мреже у РС у наредне три године".