СНСД: Крај за стране судије?

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 07. 2017. у 13:20

СНСД: Крај за стране судије?

Фото С. Мишљеновић

СНСД најавио закон о Уставном суду БиХ у септембру у Парламенту БиХ. Из Уставног суда морају да оду странци, а деловање да се законски уреди. Бошњаци увек били против измена које се односе на Уставни суд БиХ

ИАКО је крајем прошле године најављена израда закона о Уставном суду БиХ, који би требало да коначно означи крај рада страних судија у тој институцији, изгледа да ће се закон наћи пред посланицима Парламента БиХ тек у септембру. Иначе, израду тог закона су најавили СНСД и ХДЗ БиХ, а то су у више наврата поновили и председници двеју странака Милорад Додик и Драган Човић.

У више наврата је покушавано да се у Парламенту БиХ започне прича о поменутом закону, али су Бошњаци увек били против било каквих измена које се односе на Уставни суд БиХ.

Министар финансија Републике Српске и члан СНСД Зоран Тегелтија рекао је јуче у НСРС да ће СНСД у септембру предложити закон о Уставном суду БиХ.

- Овај закон СНСД ће предложити и уколико не буде имао подршку неких других политичких партија у парламенту БиХ - изјавио је Тегелтија.

Одговарајући на питање посланика ПДП Бранислава Бореновића шта је са законом о Уставном суду БиХ чији је улазак у парламентарну процедуру СНСД најављивао пре неколико месеци, Тегелтија је рекао да је време да се то питање стави на дневни ред.

Тегелтија је одбацио оптужбе опозиције да је на последњем састанку делегација СНСД и ХДЗ у Мостару лидер СНСД рекао да предаје Републику Српску на чување ХДЗ у БиХ.

- Одговорност за Републику Српску носе парламент, Влада Републике Српске и људи који врше власт, више него они који су у опозицији - закључио је Тегелтија.

ПРЕГЛАСАВАЊЕ УСТАВНИ суд БиХ чини девет судија. Од тог броја су троје страних судија и по двоје судија из три конститутивна народа у БиХ. Одлуке се доносе простом већином. У пракси је до сада било на десетине одлука које су ишле на штету Републике Српске, а које су усвајане гласовима двоје судија из реда бошњачког народа и с три гласа страних судија. Неписано правило је да стране судије и Бошњаци увек гласају исто, а прегласавају српске и хрватске судије.

Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС у Представничком дому Парламента БиХ, каже, за "Новости", да СДС сматра да рад Уставног суда БиХ треба уредити законом и да је Уставни суд БиХ сада једина правосудна институција која функционише на основу правила, а не закона.

- Из Уставног суда БиХ морају отићи странци. То је, између осталог, повратак суверенитета БиХ, јер све док су странци ту, имамо протекторат - истиче Пандуревићева.

Она каже да страшно делује изјава министра Зорана Тегелтије да ће СНСД предложити закон о Уставном суду БиХ иако не буду имали подршку странака у Парламенту БиХ.

- Ваљда се закони предлажу да би били усвојени, а не да би пали. Закони се предлажу у договору са другим политичким субјектима. Пре предлагања закона треба да се обезбеди већина да би он био усвојен. Уколико свесно предлажете нешто што неће бити усвојено, онда то није ништа друго до обично политикантство и додворавање бирачима. Очекујемо да СНСД буде много озбиљнији према овом круцијалном питању. Овде циљ треба да буде обезбеђивање већине и да се на крају усвоји законско решење које ће решити проблем Уставног суда БиХ - појаснила је Пандуревићева.

Она даље каже да не морају СНСД и ХДЗ БиХ да позивају остале странке на некакве састанке поводом израде закона, већ је довољно да странкама упуте закон након израде, како би се амандмански деловало уколико нешто треба поправити.

- Иако су у јануару најављивали из СНСД и ХДЗ БиХ да је закон већ припремљен, последње изјаве Човића су биле да није ни зарез стављен, а камоли закон написан. Сад чекамо да видимо шта је урађено - каже Пандуревићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације