Пукло братство и јединство

Р. МИЛОВИЋ

19. 06. 2017. у 07:12

Пукло братство и јединство

"Деоба" партизана на Тјентишту Фото Р. М.

Годишњицу битке на Сутјесци СУБНОР обележио 10, а САБНОР 17. јуна

ТЈЕНТИШТЕ - До 1991. године годишњица Битке на Сутјесци славила се у једном дану, 4. јула на Дан борца. Није се питало које си вере и нације. После окончања грађанског рата у БиХ, више ништа није као што је некад било. Пукло је и партизанско братство и јединство, па на обележавање чувене Битке за рањенике у Петој непријатељској офанзиви, и ову 74. годишњицу сећања на ратне дане на Тјентишту, партизани и њихови симпатизери из Републике Српске, дошли су 10. јуна, а њихови саборци из Федерације БиХ, у суботу 17. јуна. Партизани из Црне Горе, који делују у оквиру ОБНОР, као и Словенци, Хрвати и Македонци, у групама су били или 10, или 17. јуна. У две суботе овога месеца, антифашисти Југославије су деловали као ждралови разбијени олујним ветром.

Лепо је што су од Ђевђелије до Триглава, сви они дошли на Тјентиште да се поклоне сенима погинулих 7.543 партизанска борца, ал` чему то, обашка?

Делује невероватно, али истинито, да поделе међу партизанима и њиховим симпатизерима, једино нема на Дан ЈНА, који се обележава 22. децембра у Рудом.

САБНОР из Сарајева, у Рудо, на обележавање Дана ЈНА, организoвано у десетак аутобуса довели су око 300 бораца и поштоваоца партизанске војске. Они су положили венце на "Партизанском гробљу" које се налази у Улици Ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића. Кад заједно са једне и друге стране Дрине, сви 22. децембра дођу у Рудо, зашто онда не могу у једном дану, као некада, да дођу и на Тјентиште?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Radnik

19.06.2018. 10:36

@marko - Već dugo smo svako za sebe, da nas lakše jaše i kurta i murta.

Radnik

19.06.2018. 10:38

"Partizansko groblje" se se nalazi u Ulici Đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića. Heroji sa Tjentišta se prevrću u grobu. Zaslužili smo potpuno sve što nam se dešava. I tek će da nam se dešava.