У школама Српске изучавају злочине НДХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

07. 04. 2017. у 16:05

Од нове школске године у РС опширније градиво о геноциду у Хрватској. Из Немачке и Хрватске желе да зауставе промене програма

У школама Српске изучавају злочине НДХ

Места страдања, Фото В. Данчић

ОД нове школске године, у септембру, ученици основних и средњих школа Српске опширно ће учити о злочинима и геноциду над српским народом у Независној Држави Хрватској (НДХ). Поред темељно обрађеног геноцида над Србима, детаљније ће бити обрађене и лекције о Холокаусту над Јеврејима у НДХ и геноциду над Ромима. Ово је велика победа Министарства просвете РС, Педагошког завода РС, Универзитета у Бањалуци и Удружења "Нефеш Хаја" из Бањалуке.

Још 2007. године, Влада РС је потисала меморандум са Меморијалним центром "Јад Вашем" из Израела о едукативним семинарима у Израелу за наставнике историје и српског језика из РС о Холокаусту над Јеврејима и геноциду над Србима у НДХ. Тек прошле године, овај посао је почео озбиљно да се ради. Поред 60 професора који су прошли обуку у Израелу, за скоро годину дана 1.200 наставника и професора историје и српског језика и књижевности из РС прошло је едукацију о злочинима над Србима у НДХ у Српској, јер нису могли сви да оду у Израел. Едукацију о геноциду над Србима у НДХ, на семинарима за професоре и наставнике, држали су предавачи из Удружења "Нефеш Хаја" из Бањалуке, који имају сертификате МЦ "Јад Вашем" из Израела!

Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода РС, каже, за "Новости", да ће после едукације наставника бити усвојене измене наставних планова и програма у РС.

- Од наредне школске године почињу опширније лекције за ђаке, пре свега завршних разреда у основним и средњим школама, да би од школске 2018/2019. биле убачене корекције у уџбенике историје и српског језика и књижевности, са знатно опширнијим лекцијама о злочинима над Србима и Јеврејима у НДХ - појашњава Дамјановић.

Он такође додаје да је било покушаја из Хрватске да се организују семинари где се Холокауст над Јеврејима изучавао правилно, док се о злочинима над Србима у НДХ потенцирала хрватска страна приче - да је Јасеновац био радни логор, да су Срби тамо радили, а не да су били убијани. Семинари су организовани у Хрватској и на њих су позивани наставници историје из Српске.

Из Удружења "Нефеш Хаја" из Бањалуке, за "Новости", причају да се водила велика борба око едукације професора из Српске и увођења опширнијег градива о геноциду над Србима и Јеврејима у НДХ у наставни план и програм у Српској.

Предраг Дамјановић Фото В. Данчић

- Задњих десетак година, многе државе које су нам у Другом светском или овом последњем рату биле директни непријатељи преко својих фондација финансирају и производе своје кадрове у нашем друштву. Занимљиво је да такве фондације акценат стављају на пројекте културе сећања и памћења како би кроз своје плаћенике наметнуле своју матрицу истине и за Други светски рат на овим просторима, али и за последњи рат - појашњавају у поменутом удружењу.

Даље наводе да странци покушавају на све начине да се инфилтрирају у образовне институције и институције културе Српске, а логика је јасна - ко контролише прошлост, контролише и садашњост и будућност.

- Према расположивим информацијама, већ су започете припреме људи везаних за овакве фондације из Немачке, Хрватске и БиХ да пројекат овог семинара нападну на све начине. Наравно, најлакше је то спиновати као криминал, лоповлук, прање пара, национализам, српски шовинизам... - кажу у Удружењу "Нефеш Хаја" и додају да је крајњи циљ странаца, уз помоћ Хрватске, да се младим генерацијама у Српској испере мозак и да се потпуно обесмисли постојање Републике Српске јер се оне морају убедити да је то геноцидна творевина, а да су њихови очеви и дедови, који су били у ВРС, злочинци.

УДРУЖЕЊЕ "НЕФЕШ ХАЈА"

НАЗИВ Удружења "Нефеш Хаја" је библијски израз који у преводу са старојеврејског значи "душа жива" тј. обележава икону Творца у човеку. Овај израз представља ултимативно достојанство човека и живота као таквог, а имплицира рехуманизацију жртава свих врста и облика насиља и терора па и самог геноцида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

LK

07.04.2017. 16:48

Коначно. То је требало урадити још школске године 1945/46. Да јесте, много тога данас би било боље за Србе.

vh

07.04.2017. 16:49

Zlocini EVROPSKE ndh. Ne zaboravimo da je to bila evropska trvorevina- protiv takve tvorevine englezi, francuzi nemci, amerikanci nisu uradili bas nista. Nikad nije stigla jasna/eksplicitna osuda od zapadnih drzava.Dakle ndh nije nastala kao tvorevina pod uticajem turske, kine ili rusije vec pod uticjem EVROPE koja je tada podrzavala hitlera.

nedostupna

07.04.2017. 17:48

A kad ce u Srbiji da se uci o zlocinima ustasa ? Moje dete ( 3. razred sr. skole) nije culo za Jasenovac i Jastrebarsko, dok joj ja ne objasnih.

Милорад

07.04.2017. 18:24

Срби из Босне су увек предњачили око националноних интереса,у односу на Србе из Србије. Угледајмо се на њих, јер ћемо се погубити, ако већ нисмо?

pero

07.04.2017. 21:44

Republika Srpska je duhovni i nacionalni svetionik srpskog naroda, to je nukleus i novi život Srpske države, ovo pod hitno treba inicirati u osnovnim, srednjim školama i fakultetima i paralelno stim istinu o stradanju u NDH prenositi u okviru porodice, još nije sve izgubljeno ako odmah sa tim počnemo!

Paja

08.04.2017. 04:07

Historija ili povijest je kao gledanje u retrovizor tokom voznje napred, moze se nekad pogledati , ali ako duze gledas izgubis kontrolu i skrenes s puta

Darko

08.04.2017. 04:22

Не знам колико је ово паметно, треба историја и истина да се зна али код нас увек буде неки контра ефекат и пређе у међуетничку мржњу а то нам не треба са новим генерацијама никако.

markoBg

08.04.2017. 12:14

Srbija treba da pomogne taj projekat a slično da uradi i u svom obrazovnom sistemu. Deca iako pojma nemaju ni o čemu, kao čergarčići nesvesni ni porekla niti ičega a jezik uče na crtaćima koji su sinhronizovani na hrvatskom dijalektu. To je sramota .... mada šta i očekivati kad ni SANU ne priznaje srpski jezik ( verovali ili ne ). Gde je taj muzej genocida nad Srbima koji su obećavali i demokrate i naprednjaci ?