Тужилаштво БиХ званично је формирало предмет против бившег агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакибом Софтићем у вези са подношењем захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, потврдио је портпарол ове правосудне институције Борис Грубешић.


Грубешић није, међутим, могао да прецизира да ли је и када Софтићу упућен позив на саслушање, истичући да такве детаље није у могућности да саопшти.


Међународни суд правде у Хагу је још крајем маја прошле године обавестио Сакиба Софтића да га не сматра агентом БиХ пред тим судом, али је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, упркос томе, преко Софтића, у фебруару поднео захтев за ревизију пресуде по тужби против Србије.


Председник Међународног суда правде Рони Абрахам потврдио је да је Суд одбио да у поступак узме захтев за ревизију управо стога што о именовању агента, ни о покретању поступка за ревизију, није добио никакву одлуку Председништва БиХ, као колективног шефа државе, пренеле су бањалучке Независне новине.