КАД су се пре три године на припремама за међународни плесни турнир у Љубљани упознали 22-годишњи Српчанин Светислав Савановић и 20-годишњи Рус Артур Поседктин сковано је нераскидиво пријатељство.

Артур тренутно живи у Загребу, где је као врсни плесач наступао за неке загребачке плесне клубове и представљао репрезентацију Хрватске на Светском првенству у Француској.

Светислав плеше више од 10 година и вишеструки је првак Републике Српске и бројних домаћих и међународних турнира, а прошле године на КУП-у БиХ у Сарајеву са плесачицом Ником Јелић из Загреба освојио је прво место. Плесне кораке учио је у србачком Плесном клубу "Ритам", од мајке Викторије родом из Украјине, међународног судије плеса, и оца Бранка који је председник овог клуба пуних 20 година.

- Кад смо се сусрели пре два месеца у Загребу, Артур је обећао да ће доћи у Србац да види како се код нас прослављају најрадоснији православни празници, Бадњи дан и Божић. Био је одушевљен живописним обичајима, јер код њих је то много скромније, немају бадњака, пијукања, не пече се печеница нити чесница, па је са великом надом очекивао да ће њему припасти новчић ради успомене. То му се, међутим, овог пута није испунило - прича Светислав и додаје да је са својим другом ишао на Бадње вече у православни храм у Српцу где је уживо видео како се налажу бадњаци.

Светислав каже да је од друга Артура сазнао да се у његовом граду, који има око 110 хиљада становника, Божић и Васкрс свечано дочекују, уз окупљање родбине и бољи свечарски ручак, али за разлику од нас код њих свете литургије у црквама трају много дуже на Божић, 2,5 а за Васкрс скоро 4 сата, уз обавезно учешће црквених хорова, од најмлађег до најстаријег узраста.

Светислав и Артур на Бадњи дан у Српцу

У СИБИРУ ЛЕТИ И 40 СТЕПЕНИ У ПЛУСУ

АРТУР је изразио велику жељу да Светислав дође у Сибир и да бира време. Ако буде решио да дође за Божић, мора да рачуна на температуру од минус 40, а ако одреди да Артура посети на лето, сачекаће га врућине од близу 40 степени. Објаснио му је да се тамо и зима и врућина лакше подносе, јер је реч о великом пространству и нема влажности ваздуха као код нас.