РС: Лепота скројена ножем

Н. Ш. РАДИЋ

понедељак, 10. 10. 2016. у 13:54

РС: Лепота скројена ножем
Естетским хирурзима у Републици Српској руке свакодневно пуне посла. ФЗО рефундира искључиво функционалне захвате. Тешко повући линију између захвата који се раде искључиво у естетске сврхе и осталих

ЖИВИМО у времену у којем је изглед један од важних адута успеха, како у пословном свету, тако и у приватним, међуљудским односима. Зато бањалучки естетичари сваки дан имају пуне руке посла, а један од њих је и саговорник “Новости”, начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију и опекотине у УКЦРС Никола Барош.

Најчешћи захвати на тој клиници су хирургије шаке урођених аномалија, опекотина и реконструктивна хирургија. Барош објашњава да је врло тешко повући линију између захвата који се раде искључиво у естетске сврхе и оних који су урађени у функционално-естетске сврхе.

- Под естетским операцијама у УКЦРС обављају се, на пример, корекције разних ожиљака, редукциона мамопластика, редукција дојки код увећаних дојки. Реконструктивне операције дојки се могу третирати као естетски захвати, али се раде у клиничком центру и допуштене су да се раде на рачун Фонда здравственог осигурања Републике Српске, јер су и функционалне природе.

Барош наглашава да ФЗО рефундира само оне захвате за које се процени да су и функционалне, а не само естетске природе.

- И ми у нашој установи имамо комерцијални ценовник за захвате које не рефундира ФЗО и он је поприлично повољан у односу на поједине приватне куће. Цене у случају корекције дојки крећу се од 4.000 до 4.500 КМ, у зависности од случаја до случаја, а у њу су урачунати цена импланта, боравак у болници и цео постоперативни третман.

Барош је заговорник идеје да свако ко има било какав проблем са својим изгледом има право и треба да се консултује са реконструктивним хирурзима и реши се комплекса.

- Нема разлога да било ко буде несрећан због своје спољашњости. На срећу, у данашње време, имамо прилику да уз одређене корекције изгледамо баш онако како желимо и то у сваком смислу подржавам - каже наш саговорник.

РИЗИЦИ ЗАНЕМАРЉИВИ

Јовић објашњава да су и ризици оперативних захвата сведени применом модерне технологије на занемарљиви минимум.

- За 16 година рада у овој пракси још нисам чуо да је рецимо некој девојци тело одбацило имплантат дојке, што се сматра највећим ризиком. Чешћи су на пример, стварање хематома или инфекција, али и они су толико ретки да су готово занемарљиви, а и кад се десе врло једноставно се санирају.

О ценовнику “Естетика” Јовић није хтео пуно да говори, објаснивши да не постоје фиксне цене захвата, све зависи од обима операције, па тако и цене варирају.

Ипак, открио нам је да је операција клемпавих ушију 900 КМ, те интересантан податак да жене најчешће оперишу нос и уши, а мушкарци се одлучују за захвате липосукције и смањења груди.

Сличног је мишљења и специјалиста за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију у Приватној клиници “Естетик” у Бањалуци Дарко Јовић.

- Естетска хирургија у свету, па тако и код нас, већ је толико узнапредовала и приступа јој све већи број људи, с обзиром на то да су и цене доста прихватљивије него некада. Операције клемпавих ушију код деце раде се рутински, чак у амбулантама породичне медицине, тако да се естетским оперативним захватима уопште више не приступа под неком велом тајне, или са предрасудама. Леп изглед данас је ствар опште културе - рекао је за “Новости” Дарко Јовић.

Сарајка А. Р. (29) операцији дојки подвргла се пре четири године. Како је испричала за “Новости” разлози су били делимично здравствене, али претежно естетске природе.

- Имала сам проблем неједнаких груди. Уз то, на једној дојци имала сам сумњиву масу која је претила да у некој будућности постане малигна и одлучила сам да је уклоним на време. С обзиром на то да је, дакле, оперативни захват био неминован, одлучила сам истовремено да их естетски коригујем. Са “лабаве четворке” груди сам повећала на “чврсту четворку” и тај захват у то време коштао је 3.800 КМ у “Естетику” код доктора Јовића - испричала је наша саговорница, нагласивши да је срећна и да се никада није покајала због своје одлуке.

ЦЕНОВНИК УКЦ РС

Прављење нове дојке TRAM 5.000 КМ

Прављење нове дојке LD 4.000 КМ

Прављење нове дојке - протеза 2.500 КМ

Мање сложени реконструктивни захвати у локалној анестезији 400 КМ

Мање сложени реконструктивни захвати у општој анестезији 700 КМ

Сложенији реконструктивни захвати у општој анестезији 1.300 КМ

Реконструкција усног руменила по Капетанском 400 КМ

Реконструкција усног руменила осталим методама 400 КМ

Септоринопластика 950 КМ

Функционална операција носа 400 КМ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације