СВИ у Сребреници који знају математику на нивоу четвртог разреда основне школе знају да је српски кандидат Младен Грујичић победио на изборима и да је он нови начелник ове општине.

Сви они Сребреничани који више верују високој политици у којој један плус један не мора да буде два још не верују у резултат на семафору који каже да ће Ћамил Дураковић ускоро морати да изађе из свог начелничког кабинета и општинске зграде.

Срби стрепе да ће велике западне силе уз помоћ сарајевских извршитеља покушати да изведу још једну алхемијску режију на штету нашег народа. Бошњачки лидери, али и њихови гласачи, управо се уздају баш у тај сценарио.

У том амбијенту дише Сребреница три дана пошто је народ на изборима рекао своје и откад је Младен Грујичић, иза кога су стале све српске странке, прогласио убедљиву победу.

Конкретно, Срби страхују од правног вандализма, од поништавања гласања и на местима где није било приговора као и од грубог фалсификовања и напумпавања гласова из федерације и дијаспоре који су више на страни Дураковића.

Тренутни резултат је 3.957 гласова за Грујичића, а 1.645 за Дураковића. Практично, у игри је још потенцијалних 3.300 гласова који стижу писмима и из иностранства, али Грујичић је убеђен да они ништа не могу да промене.

- Не постоји математика по којој Дураковић може да добије изборе које је изгубио. Имали смо контролоре у готово свим изборним местима у Федерацији и он је на њима добио највише 1.000 гласова. У дијаспори, од укупно 1.600 уписаних бирача, ми имамо око 500. Избори су завршени. Морамо сада да будемо мирни јер Дураковићу одговарају ексцеси и инциденти - упозорава Грујичић.

Дураковић пак не признаје пораз док се сви гласови не преброје. На улазу у свој кабинет кроз осмех нам каже:

- Видите, још сам у својој канцеларији. Признаћу пораз ако резултати покажу да сам изгубио. Али, Грујичић је већ у недељу увече подигао тензије у граду прогласивши победу. Провоцирали су Бошњаке заставама Србије и скандирањем на екавици "победа" уместо "побједа", како се код нас говори.

Опречни ставови, али у згради Општине и српски и бошњачки политичари труде са буду љубазни једни према другима. Више осмеха на лицима представника нашег народа:

- Срби и Бошњаци живе мирно у Сребреници. Нема инцидената. Али бојимо се да неко са стране, као што је то било увек, не умеша прсте и не потпали неку варницу. То би ишло наруку бошњачком кандидату који је изгубио изборе. А питамо се и зашто би се избори било где понављали кад приговора на бирачким местима није било - опрезан је Милош Миловановић, председник Скупштине општине.

Да су Срби јединствени како пре тако и после избора, уверава нас Момчило Цвјетиновић, први човек локалног СДС, иначе директор школе коју заједно похађају српска и бошњачка деца:

- Логично је да Дураковић не верује да је изгубио. Он неће у то веровати ни кад Грујичић уђе у кабинет. Притисцима и високом политиком сви су могли да се баве до 2. октобра.

Дураковић тврди да Срби провоцирају

Док се у медијима диже политичка тензија о којој извештавају светски медији, улице Сребренице су готово пусте. Младих скоро да нема, кафане су празне, ништа не наговештава било какве чарке. Прилично учмало.

- Бошњаци су на власти 17 година и не могу да прихвате пораз - анализира колективну психологију Обрен Андрић Бато (55), сребренички угоститељ.

- Код мене у ресторан долазе само Срби, а општински главаши репрезентацију троше искључиво у њиховим кафанама. Они су били власт само за свој народ.

Ипак, по неким кафићима седе заједно Срби и Бошњаци. У једном сепареу затичемо Ратка, Месудина и Хасу. Испред њих тузланско и "јелен" пиво. Свако пије "своје".

- Не интересује нас ни политика ни избори. Па зар то гласање није завршено - говоре нам углас.

Највећа мука у Сребреници је беда. Она је заједничка за све. Млади толиком брзином одлазе да нико од наших саговорника не зна тачно колико становника данас има ова варошица. Као што не знају ни изборне резултате. Бошњаци мисле да их има око 7.500, док Срби калкулишу са цифром од око 5.000, а тврде да се одселило око 15.000 наших сународника.

У кафани свако пије "своје" пиво

Заједничка им је и рачуница да је око 80 одсто незапослених и да нико не зна где су улупани силни милиони који су у претходним годинама разним каналима "упумпани" у општину.

У граду има и црква и џамија. Обичан народ се моли да се "оно никад не понови". Рату ни име не желе да помену.

ОТВАРАЈУ ВРЕЋЕ

ЦЕНТРАЛНА изборна комисија БиХ одобриће општинској комисији у Сребреници отварање врећа, како би се поново пребројали листићи.

Председник ОИК Нермин Аливуковић као да није нестрпљив са коначним резултатима и подсећа нас да су се 2012. године победници у Сребреници знали тек после неколико месеци:

Поједини обрасци са бирачких места су били неуредни и зато се мењао резултат који је приказиван у јавности.