СТРАНКА Милорада Додика СНДС победник је локалних избора у Српској јер је освојила власт у готово 40 општина и градова док је губитник опозициони Савез за промене, на челу са СДС, који је изгубио власт у готово 14 локалних самоуправа.

Српски кандидат Младен Грујичић требало би да постане нови начелник Сребренице, јер прелиминарни подаци показују да он има више гласова од бошњачког кандидата Ћамила Дураковића у овој етнички оштро подељеној општини.

То су, у најкраћем, по Србе најважнији резултати недељних локалних избора у БиХ и РС. Додикова странка сачувала је власт у Бањалуци, али je преузелa и "бастионе" СДС - Пале, Прњавор, Градишку, Вишеград. Победили су Савез за промене и у Требињу.

Најјача српска партија, по прелиминарним резултатима, забележила је раст са 17 на чак 39 начелничких и градоначелничких мандата, а њихови коалицииони партнери ДНС и СП освојили су власт у четири општине у РС.

- Српска је у седам дана два пута победила. Кад се желело да она доживи коначни неуспех, доживела је свој апсолутни успех - казао је Додик док је отварао шампањац у Изборном штабу СНСД у Бањалуци.

Лидер највеће опозиционе странке, СДС, Младен Босић признао је пораз саопштивши да су први прелиминарни резултати ове странке за начелнике веома лоши:

- Ових дана ћемо анализирати резултате и практично покренути одговорност унутар странке почевши од мене, па надаље.

Игор Радојичић, кандидат СНСД, уверљиво је победио кандидата СзП Драгана Чавића у трци за градоначелника Бањалуке. Радојичић је освојио 50.380 гласова или 56,83 одсто. Имао је разлику од готово 15.000 гласова.

Резултати избора у Федерацији потврдили су позицију СДА као најјаче политичке странке. Према прелиминарним резултатима, коалиција СДА-СББ је освојила 34 начелничке позиције - у ФБиХ 33, а у РС једну. Та коалицији је од већих градова изгубила Зеницу, Бихаћ, Тузлу, Кључ...


БЕЗ САСЛУШАЊА

ДОДИК у понедељак није дошао у Тужилаштво БиХ, где је, као осумњичени, требало да да изјаву у вези са одржавањем референдума о Дану РС, који је Уставни суд БиХ био забранио. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је најавио да ће "осумњиченом Додику биће упућен поновни позив".

НИКОЛИЋ: НЕ ЗАБОРАВИТИ ЗЛОЧИН

ПРЕДСЕДНИК Србије Томислав Николић изјавио је да то што ће Србин бити начелник Општине Сребреница не значи да треба да се забораве злочини које су починили Срби у тој општини.

- Мислим да то ништа не сме да промени, посебно не однос према ономе што се дешавало у Сребреници. Дакле, десио се злочин и то што ће Србин управљати градском администрацијом не значи да ћемо ми из Србије заборавити то шта се дешавало у рату.

Николић је додао да локална власт у Сребреници треба да настави да обележава годишњицу злочина почињеног у Сребреници 1995. године.

- Веома ми драго што је СНДС Милорада Додика победио на изборима у општинама у Херцеговини и очекујем да ће Херцеговина сада више бити заступљена у РС.

ГРУЈИЧИЋ: БИЋУ НАЧЕЛНИК СВИХ

ЗА Младена Грујичића је у Сребреници гласао 4.351 бирач, а за досадашњег актуелног начелника Ћамила Дураковића 1.910 гласача са редовних гласачких места. Разлика од неких 2.500 гласова је толика да и када стигну гласови путем поште и гласови у одсуству - неће бити достижна.

Грујичић, ипак, за "Новости" каже да треба сачекати званичну објаву резултата.

- Бићу начелник свим грађанима Сребренице. До сада нисмо имали такву ситуацију, локална бошњачка власт имала је дискриминаторски однос према српском становништву - рекао је Грујичић.

(Д. П.)


ПОВРАТАК БАБЕ

ФИКРЕТ Абдић, звани Бабо, предратни директор предузећа "Агрокомерц", прогласио је победу у трци за начелника општине Велика Кладуша. Он је, као кандидат Лабуристичке странке БиХ, освојио 7.676 гласова или 48,6 одсто. Абдић је познат по афери "Агрокомерц", а био је оптужен да је одштампао менице без покрића у вредности од 400 милиона долара. Он је 2003. године осуђен у Карловцу на 20 година затвора због ратног злочина на подручју Босанске Крајине. Одлуком суда пуштен је на слободу 2012.