У РЕПУБЛИЦИ Српској, Федерацији БиХ и Брчко дистрикту су одржани локални избори на којима је народ бирао начелнике и градоначелнике, као и одборнике за 141 локалну скупштину. Право гласа имало је 3.263.906 грађана, а до 15 часова на биралишта је изашло 38,78 одсто бирача.

Биралишта су отворена у седам часова ујутро и била су отворена до 19 часова до када је на снази била изборна тишина.

Локални избори спроведени су за скупштине 57 општина у Српској, 74 општине у ФБиХ, шест градова у РС - Приједора, Бијељине, Бањалуке, Добоја, Зворника и Требиња, четири града у ФБиХ - Бихаћа, Тузле, Зенице и Широког Бријега, као и за Скупштину Брчко дистрикта.

Осим 131 начелника и 10 градоначелника на локалним изборима бирало се и 3.136 одборника у локалним парламентима од чега 26 представника националних мањина.

У Српској највећа политичка борба између власти предвођене СНСД и опозиције на челу са СДС водила се у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Зворнику и Требињу.

Неизвесност је била највећа у Бањалуци, јер победа у највећем граду у Српској могла би да значајно утиче на резултате општих избора 2018. године.

Председник Српске и лидер СНСД Милорад Додик гласао је у Лакташима, где је изјавио да РС, спровођењем избора, показује пуни демократски капацитет.

- Ови избори су важни зато што ће бити омогућено да у локалним заједницама буду формиране власти које грађани подржавају. Нове власти, са новом енергијом и подршком народа, могу урадити много - рекао је Додик. - Пре седам дана смо имали референдум о Дану Републике, а сада одржавамо демократске изборе.

Члан Председништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је да су ови локални избори јако битни јер ће бити индикатор предстојећих општих избора.

- Мислим да ће локални избори бити врло занимљиви. Надам се да ће доста људи изаћи на изборе - рекао је Иванић у Бањалуци.

Лидер СДС Младен Босић изразио је очекивање да ће СДС задржати главна упоришта, општине и градове где су у ранијем периоду имали начелничка места као што су Прњавор, Добој, Бијељина и Источно Сарајево.

- Убеђен сам да ћемо узети неке општине где до сада нисмо имали власт, а верујемо да ће кандидати за начелнике из других странака који су добили нашу подршку, такође успети да победе као што су Бањалука и Требиње - рекао је Босић након што је гласао у Брчком.

Председник ДНС Марко Павић изјавио је да грађани на изборима не треба само да гласају, већ да бирају оне који су способни да воде локалне заједнице и унапреде живот у њима.

- Избори су највеће демократско право сваког човека кад он сам одлучује коме ће дати поверење - рекао је Павић након што је гласао у Приједору.

Председник СП Петар Ђокић изјавио је да очекује да ови избори донесу нови квалитет живота у РС.

КАНДИДАТА ЧАК 30.445 КАНДИДОВАЛО се укупно 30.445 особа од чега 418 за начелнике и градоначелнике, 29.884 кандидата за скупштине општина и градова, те 143 кандидата представника националних мањина. На овогодишњим изборима учествовало је 451 политички субјект од чега 102 странке, 103 коалиције, 171 независни кандидат, 17 листа независних кандидата, 52 независна кандидата у име 52 групе грађана и шест независних кандидата у име удружења грађана.

Председник ПДП Бранислав Бореновић изразио је наду да ће грађани изабрати представнике који ће у наредне четири године водити њихове локалне заједнице путем развоја.

- Локални ниво је најближи грађанима и не сумњам да ће они бирати у складу са својим ставовима и потребама. Очекујем да избори буду празник демократије - рекао је Бореновић након што је гласао у бањалучком насељу Кочићев Вијенац.

Своју грађанску дужност искористила је и Бањалучанка Блаженка Ђујић, која је на бирачко место поранила.

- Треба изаћи на изборе. Борити се за Српску, за град - истакла је Ђукићева.

Бањалучки пензионер Раде Симић каже, за "Новости", да од нове градске власти очекује да коначно реши проблеме инфраструктуре у приградским насељима.

- Срамота је да многа насеља још немају воду, канализационе одводе и расвету. Доста нам је празних обећања - казао је он.

Студенткиња права Наташа Рогић, која је гласала у насељу Лауш, очекује да ће нова власт отворити нова радна места.

- Све више младих из Бањалуке одлази у иностранство, јер не могу да нађу посао. Ако се то не реши, млади ће напуштати масовно РС - казала је она.

СРЕБРЕНИЦА: БОРБА ГРУЈИЧИЋА И ДУРАКОВИЋА

ИЗБОРИ у Сребреници, који су праћени са посебном пажњом због ранијих бошњачко-српских односа и изборног инжењеринга бошњачких странака, и ове године су били под посебном лупом како домаћих тако и страних посматрача.

Грађани Сребренице бирали су између Младена Грујичића, кандидата српских странака, и Ћамила Дураковића, кандидата СДА. Радомир Павловић, председник Коалиције за Сребреницу, која окупља српске странке, каже за "Новости" да очекује победу Грујичића.

Младен Грујичић

- Пресудни гласови биће гласови из иностранства, односно људи који не живе у Сребреници, али су регистровани. Бошњаци су већ годинама уназад направили уходану шему по којој су на хиљаде људи пријавили у Сребреници, а они су у ствари у Сарајеву, другим градовима ФБиХ, или иностранства, истиче Павловић, и додаје да Срби могу поразити бошњачки инжењеринг ако буду јединствени и сви гласају за Грујичића.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, изјавио је да ће бити неизвесно, али се ипак нада да ће Дураковић остати начелник. У Сребреници живи 13.409 становника од којих је 7.248 Бошњака, 6.028 Срба, 16 Хрвата, 67 припада осталим народима.