САМО дан после изјашњавања народа о Дану Српске, на којем је јединствено одбрањен 9. јануар, рођендан РС, из Сарајева је стигла потврда претњи Бакира Изетбеговића - Тужилаштво БиХ формирало је предмет и покренуло истрагу због референдума, а председнику РС Милораду Додику упућен је и позив за саслушање у својству осумњиченог у предмету.

Како незванично сазнајемо, јачају и притисци амбасадора западних сила да правосуђе БиХ санкционише одговорне за огранизовање референдума.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић, потврдио је за "Новости" да је предмет "у вези са кршењем одлуке Уставног суда о забрани референдума" означен као приоритетан:

- Формиран је предмет у којем се већ двадесетак дана спроводе активности у вези неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ. Прикупља се документација, а одређене особе биће позване у Тужилаштво БиХ. Главни тужилац БиХ Горан Салиховић издао је обaвезујуће упутство у којем је одредио тим који ради на наведеном предмету.

Председник Српске Милорад Додик каже, за "Новости", да је референдум демократска победа Српске и да га не плаше никакве истраге Тужилаштва БиХ:

- Референдумом смо одбранили нашу светињу - 9. јануар, рођендан РС. Победила је демократија, слободарски дух и воља српског народа. Не плаше ме сарајевске претње хапшењем, нити санкције међународне заједнице, нисам изабран да бих се плашио, већ да бих јачао РС!

Он тврди да је снага референдума у јединственом ставу народа Српске да одбрани 9. јануар:

- То је врхунац демократије и победа слободе српског народа. Наставићемо да јачамо Српску и неће нас зауставити, нити уплашити. Вољу народа не могу игнорисати. Поносан сам на народ Српске којег нису уплашили и који је у миру и достојанству показао колико воли РС.

ТУЖИЛАЦ Горан Салиховић, главни тужилац Тужилаштва негира, за "Новости", да је кочио поједине истраге против високих званичника, посебно оних из РС. Он напомиње да је једини разлог што се тражи његова суспензија позив за саслушање Додика.

Додик је навео да га не занимају активности Тужилаштва БиХ које је, како је рекао, незаконито формирано, баш као и Суд БиХ, наметнутим законима високог представника. Он је још једном поновио да то није био референдум о сецесији:

- Да видимо ко ће сада бити тај ко ће игнорисати вољу народа. Девети јануар је Дан РС, и остаће у закону.

Синиша Каран, председник Републичке комисије за референдум, изјавио је, за "Новости", да се не плаши никаквог хапшења и да стоји на располагању Тужилаштву БиХ:

- Уколико ме позову, одазваћу се. Нема чега да се плашим, све сам радио по закону, као и Комисија.

Он додаје да је цела прича око хапшења и истраге око референдума у Српској - апсурдна:

- Питам се шта је са оних 90 ранијих одлука Уставног суда БиХ које нису спроведене. Зашто нико ту није под истрагом, већ само сада.

Лидер СДС Младен Босић изјавио је данас да се "наставља опасна игра Додика и Изетбеговића".

- Ради се о увођењу БиХ у уставну кризу. Сама тврдња да је из РС прекршен "Дејтон" иде наруку онима који желе ново уређење БиХ, а да кривац буде РС. У наредном периоду доћи ће до изражаја упозорење премијера Србије Вучића кад је Србија рекла да не може да подржи референдум - рекао је Босић.

Он упозорава све оне који најављују санкције и хапшење да то не раде, јер то нису радили ни када су у питању одлуке за Мостар.

Хрватско Министарство спољних и европских послова оценило је данас да "референдум у РС има потенцијал да дестабилизује БиХ и шире подручје југоисточне Европе".


"ДА" 677.721 ПУТ

Према коначним и незваничним резултатима референдума о Дану РС, 99,81 одсто грађана РС који су изашли на гласање позитивно се изјаснило на референдумско питање да ли подржавају да РС и даље обележава и слави 9. јануар као рођендан Српске. Од укупно 1.219.399 регистрованих гласача, на референдум је изашло 680.116 грађана РС, односно 55 одсто.

На референдумско питање 677.721 грађанин РС јасно је рекао "да". Негативно су се изјаснила 1.291 грађанин, односно 0,19 одсто. Неважећих листића било је 2.264. Било је организовано 1.885 гласачких места, а у иностранству 27.

ПРЕМИЈЕР АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ПОЗИВА НА СМИРИВАЊЕ ТЕНЗИЈА: СУПРОТСТАВИЋЕМО СЕ СУКОБИМА

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је најважнији резултат референдума о Дану РС то што је протекао мирно. Он је оценио да је важно да се смире тензије у региону. Вучић је новинарима у Жагубици казао да је разговарао телефоном са председником РС Милорадом Додиком и да су се сагласили о томе да је за цео регион најважније да гледа у будућност:

- Ако било ко мисли да је решење у сукобима, ми не само да у томе нећемо да учествујемо, већ ћемо оштро да се супротставимо, јер за нас су мир и стабилност основни услови да би се видели резултати нашег рада.

Вучић је казао да је Србија учинила све што је могла "на стабилизацији прилика" и да ће то наставити да чини и у наредном периоду. (З. Г.)

МИНИСТАР БЕЗБЕДНОСТИ БИХ: АКО СЕ НЕ ОДАЗОВЕ, ДОДИК ЋЕ БИТИ ПРИВЕДЕН


САРАЈЕВО(Бета) - Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је да ће Агенција за истраге и заштиту (Сипа) привести председника РСМилорада Додика ако се не одазове на позив Тужилаштва БиХ на саслушање у својству осумњиченог због одржавања референдума о Дану РС, који је забранио Уставни суд.

''Ако се не одазове, а разлог за неодазивање буде неоправдан, да није био спречен неком вишом силом, издаје се наредба о прислином привођењу. Ићи ће се на његово присилно привођење и ту је Закон о кривичном поступку врло јасан – нико нема право да се не одазове позиву Суда или Тужилаштва", рекао је Мектић за сарајевску ТВ1.

Према његовим речима, законом је прописано присилно привођење у случају неодазивања на позив ових институција.

ТАБЛE ОСТАЈУ У СРПСКОЈ

Иако се у појединим медијима појавила информација да ће на десетине табли "Добродошли у Републику Српску" бити уклоњене, од тога нема ништа, потврђено је "Новостима" у Влади Републике Српске.

- Табле се налазе на територији Српске и ту ће и остати. Оне су у надлежности РС, а не БиХ и никаква институција БиХ не може да их склања. На простору од десетак метара у граничном појасу између ентитета, што се нас тиче, могу стајати и табле "Добродошли у Федерацију БиХ", "Добродошли у БиХ" и "Добродошли у Републику Српску" - кажу у Влади РС. (Н. Ш. Р.)

ЕК: РЕФЕРЕНДУМ НИЈЕ ЗАКОНИТ

Референдум одржан у РС нема законску основу, јер је Уставни суд БиХ одлучио да суспендује одлуку о референдуму док се не одлучи о његовој уставности, оцењено је у Европској комисији.

- Овај референдум не може да промени крајњу и обавезујућу одлуку Уставног суда БиХ - изјавила је Маја Коцијанчич, портпарол ЕК.

Она каже да ЕК охрабрује институције у БиХ да реше питање о Дану РС дијалогом и у оквиру Устава и закона. (Г. Ч.)

ЧЕПУРИН: ОДМАХ СТАВИТИ ТАЧКУ!

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да је Дан РС очуван и сачуван и да су резултати референдума врло јасни:

- Русија жели да на све ово буде стављена тачака. Народ је на најдемократскији начин исказао своје мишљење. Задовољан сам што је референдум протекао мирно.