Амбасаде против референдума у РС

С. МИШЉЕНОВИЋ

субота, 13. 08. 2016. у 07:42

Амбасаде против референдума у РС
Западне дипломате у БиХ против изјашњавања грађана у Српској о Дану Републике. Додик: Вређају интелигенцију српског народа. Препотентно, чак и од Американаца

Након што је Уставни суд Републике Српске одбио жалбу Бошњака у вези с референдумом о Дану Републике Српске и тиме ставио тачку на блокаду одржавања референдума у Српској, реаговале су и амбасаде у БиХ. Пре свих, амбасаде САД и Велике Британије.

Из америчке амбасаде тако поручују да није у интересу грађана Републике Српске да њихови лидери наставе активности у вези с референдумом, као ни других којима је циљ кршење Дејтонског споразума или уставног поретка и који представљају претњу безбедности, стабилности и просперитету БиХ.

У Амбасади Велике Британије истичу да су забринути јер је то референдум о питању на које је Уставни суд БиХ, највиша судска инстанца у БиХ, већ одговорио у јасној одлуци.

Председник РС Милорад Додик одбацује ове тврдње и поручује да Српска иде на референдум 25. септембра, свиђало се то странцима у БиХ или не.

Он каже да "препотентност коју показују у Одељењу за јавност америчке амбасаде у БиХ у вези са одлуком о референдуму о Дану Републике говори о томе да они покушавају да креирају односе у БиХ, грубо се уплићу у решавање унутрашњих питања, желе да управљају у процесима БиХ", нагласивши да јавност у Српској треба да одбаци такве ставове.

Он је поручио да ће референдум бити одржан, да је ту одлуку донела Народна скупштина Републике Српске, односно све политичке партије из РС.

- Српском народу вређају интелигенцију када мисле да ће народ пристати да му Бакир Изетбеговић укине Дан Републике. То је заиста препотентно, а ако је и од Американаца, превише је - закључио је Додик.

ГЛАСАЊЕ ОД 1,5 МИЛИОНА ЕВРА

Председник Скупштине Републике Српске (РС) Недељко Чубриловић потврдио је да ће референдум у РС коштати око три милиона КМ, односно око 1,5 милиона евра. Питање о којем би се грађани изјаснили гласи: "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике?" Уставни суд БиХ је 26. новембра 2015. оценио неуставним одредбе Закона о празницима РС, које се односе на 9. јануар као Дан РС.

ДА ПРОМЕНЕ И ГЕНЕ!

Додик је рекао да "са гнушањем слуша препоруке које занемарују основне ствари".

- Чињеница је да говоре да треба да прихватимо наводни закон БиХ о празницима, а да ми немамо право на своје празнике и да је претходно, потпуно мимо било каквих правила, поготово у оваквој земљи каква је БиХ, опет захваљујући људима из америчке амбасаде, Уставни суд БиХ донео такву одлуку да су путем троје странаца и двоје Бошњака заједно прегласали и донели одлуку којом би требало да промене схватања и гене, рођење и све остало у Републици Српској, и то је наравно неприхватљиво - нагласио је Додик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Realnost

13.08.2016. 08:29

Velika britanija i SAD sinonim za "pravo i pravdu" a ne podrzavaju referendum i volju naroda u Republici Srpskoj a podrzavaju kod njih svaku vrstu referenduma. Aloooo breee, dosta vise, ostavite nas na miru.

Pavlović Dušan

13.08.2016. 09:06

Koje Velike Britanije? Zar ta država posle Bregziza postoji? Bolke bi im bilo da se posvete svojim problemima i da prestanu da se bave huškanjem u celome svetu.

Tikov

13.08.2016. 09:11

negde mora da se stavi tacka, po takvim fasistima je i ime Srbija i Srpska diskriminacija manjina, naravno to vazi samo za Rusiju, Srbiju i njozinu Srpsku.

Видим, сви визионари.

13.08.2016. 09:14

Лицемерје до краја. Зашто нису США и ВБ поступиле исто, када је јужна покрајина била у питању?

Petar

13.08.2016. 09:28

SAD je uvek bio arogantan i nastupa sa pozicije jacega. Demokratski procesi, kao volja naroda, njima nista ne znaci. Zasto referendum ili volja gradjana njima nije po volji? Da li tako i reaguju na najavu Srebrenicana (sada tamo nema vishe Srba ili ih ima mnogo manje nego pre rata - EU i SAD su izvrsile etnicko ciscenje) da raspisu referendum o otcepljenju od RS?

prellee

13.08.2016. 09:44

Šta napravi neodgovoran čovjek pa se drzne da određiva DRUGOM narodu , šta da slavi! Sada su svijet digli protiv Srba. Prokleti standardi tog moćnog Zapada koji primjenjiva DUPLE STANDARDE, jedni imaju a drugi nemaju PRAVO.

Jadovno

13.08.2016. 10:40

Ambasadori daju mišljenja o referndumu koje je osnova demokratskog drustva? Direktno mesanje u unutrasnje stvari Republike Srpske! Cinizam najgore vrste. Samo napred Dodik Rusija je uz tebe!

wz20s

14.08.2016. 00:27

@Jadovno - Ne razumijem nesto. Dodik je uz pomoc tih ambasada dosao na vlast,(proguglaj) sad ti mislis da je Dodik protiv istih tih ambasada? Tesko jarane, pozicija je pozicija.

Spasoje

13.08.2016. 17:37

Amerika bi htela da pokaze islamskom svetu kako je ona njima dobra i da niko nije bolji od njih. Posle neuspelog pucha u Turskoj, oni ce jos vise dokazivati da oni vole Muslimane.