Бањалука рекордер са 732 ћате

С. МИШЉЕНОВИЋ

четвртак, 04. 08. 2016. у 13:35

Бањалука рекордер са 732 ћате

Илустрација Горана Дивца

Да ли Закон о локалној самоуправи РС може да уведе ред у општине и градове оптерећене администрацијом? Новине: Три службеника на 1.000 становника, нема блокада скупштине...

НОВИ закон о локалној самоуправи РС, који треба да буде усвојен почетком септембра, већ сад је поделио мишљења у Републици Српској. По мишљењу једних, он ће коначно увести ред у локалне заједнице, а по мишљењу других, угушиће демократију и омогућити Влади РС да све држи под својом контролом.

У сваком случају, нови закон доноси много чега новог. Као прво, механизам кажњавања локалних одборника, који својом самовољом блокирају рад општинских и градских скупштина. Казне ће се кретати од распуштања скупштина, па све до новчаних за одборнике који не долазе на седнице. По новом закону, такође, биће урађена и велика чистка вишка радника у локалним заједницама, који су пре свега захваљујући страначким везама добили послове у локалним администрацијама.

Нови закон предвиђа три запослена у администрацији на хиљаду становника, и то ће важити за све општине у РС преко 5.000 становника.

Према подацима министарства локалне управе и самоуправе РС, које су у поседу "Новости", укупан број запослених у администрацији локалних заједница у РС тренутно је 5.861 и на овом списку је већ сада неколико стотина радника вишка.

Рекордер по броју запослених је градска администрација Бањалуке, са 732 запослена. Пошто Бањалука има 190.000 становника, по новом закону треба да има 570 запослених ћата. Поређења ради, Љубљана са 280.000 становника данас има 530 запослених у администрацији, дакле за 200 мање од Бањалуке, иако има 90.000 становника више.

Подаци ресорног министарства "говоре" и да има вишка у више од пола од 63 локалне заједнице Српске. На том списку су поред Бањалуке и Гацко, Требиње, Добој, Градишка, Нови Град, Зворник...

- Неће бити отпуштања преко ноћи. Даћемо рок од две године да се те бројке нивелишу, јер само тако можемо растеретити буџете локалних заједница - истиче министарка Лејла Решић.

Додаје да ће се новим законом увести ред и спречити самовоља локалних одборника, начелника и гардоначелника.

МИЋИЋ Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, каже да овај закон може да не одговара само онима који не раде свој посао. - Мислим да је ово добар закон, циљ је, пре свега, да се уведе ред и да одговорност, поред начелника и градоначелника, имају и одборници. Ако поред силних амандмана којима могу дотерати буџет онако како желе и даље неће да га усвоје, па нормално је да се распусте. Иста је ситуација кад мало-мало па из хира траже опозив начелника, а да човеку притом грађани сваки пут изгласају поверење - каже Мићић.

- Од прошлих локалних избора имали смо блокаде десетина локалних заједница у Српској. Затим отказе за раднике кад друга струја преузме власт. Тога више неће бити. Сада ће за сваку систематизацију радних места тражити дозвола министарства и Владе РС - каже министарка.

По новом закону, биће распуштани и локални парламенти уколико не прођу опозиви начелника, или уколико се не усвоје буџети у року, као и ако скупштина пола године не одржи заседање.

- Овим законом не гушимо демократију, већ уводимо норме Европске уније, где примера ради иде један одборник на 1.000 становника и где се распуштају парламенти у року од месец или два ако су у блокади - појашњава министарка.

Славко Вучуревић, градоначелник Требиња, признаје за "Новости" да има вишка у администрацији, али да Влада РС иде погрешним путем.

- Прво треба отпустити вишак радника у Влади РС, јавним предузећима као и "Електропривреди РС". Ту има вишка хиљаде радника. Онда треба ићи на локал. Мислим да је поменути закон удар на демократију и да преко њега Влада РС жели да контролише све локалне заједнице - каже Вучуревић.

Миленко Јаћимовић, одборник Уједињене Српске у скупштини Бањалуке, каже за "Новости" да је закон антидемократски, јер удара на законом изабране одборнике.БАЛАБАН: СУСПЕНЗИЈА ДЕМОКРАТИЈЕ

Будимир Балабан, председник Скупштине града Бањалука, закон је окарактерисао је као облик суспензије демократије и централизације власти.

- То видим као суштину због чега је извршена измена закона, а дефинисање финансирања локалних јединица, што је најважније, није ни дирнуто - каже Балабан и додаје да није тачно да је ово начин да се одборници "доведу у ред". - То је полицијски начин, а није ни фер да се распусти скупштина звог неусвајања буџета, а да градоначелник остаје на функцији. Ако иду једни, онда морају и други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације