Пустио коње код цркве

М. ДРАГАНИЋ

31. 07. 2016. у 20:55

Оскрнављен српски православни храм у Церику код Брчког, случај пријављен полицији

Пустио коње код цркве

БРЧКО - На велики православни празник, Огњену Марију, верници су затекли два коња у ограђеном дворишту српског православног храма посвећеног Св. Апостолу и јеванђелисти Јовану Богослову, у Церику код Брчког.

Како смо сазнали од Никице Милановића, који у близини цркве има кућу и пословни објекат, о свему је обавештена и брчанска полиција, која је направила службену белешку.

- Како се испоставило, коњи су власништво извесног Халила Хусеинбеговића који држи један угоститељски објекат у близини. Полиција је по позиву врло брзо дошла и позвала власника да коње изведе из дворишта. Ту је био и протонамесник Никола Лукић, старешина храма, који је дошао на позив неког од верника. Верујем да ће надлежни адекватно санкционисати власника коња како се овакви ексцеси не би понављали - рекао нам је Милановић.

Иначе, храм је првобитно освећен 1935. године, да би 1992. био у потпуности порушен. На његовим темељима 2007. године саграђена је и освећена истоветна црква каква је постојала пре рушења.


СПОМЕНИК

У ПОРТИ овог храма у току је изградња споменика за 23 страдалих Срба из овог села у последњем рату. У Церику су до 1992. године живеле 104 српске и четири хрватске породице. На своја огњишта после 1995. године вратило се 20 српских породица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Borovo

31.07.2016. 22:22

Ja poticem iz tog sela Cerika.Crkva slavi slavu sv.Trojice.Moja pok.majka se prezivala devojacki Petruljevic..i znam sigurno da pre rata u Ceriku su ziveli 97% Srbi,Sada je izmenjena karta i mislim da Srba ima svega 30%...Z A L O S N O....