БАЊАЛУКА - Како се примичу октобарски избори, тако све више севају варнице на релацији власт Српске - српски министри у Сарајеву. Нова свађа уследила је због усвајања Стратегије развоја саобраћаја у БиХ за коју у Влади РС тврде да је донета у Савету министара БиХ без сагласности РС и да је дугорочно веома штетна по инфраструктурне пројекте у РС!

Став Бањалуке је да ће на основу стратегије Сарајево одлучивати о расподели новца од европских и међународних институција намењених за градњу ауто-путева и путева у БиХ, чиме ће, како тврде, ФБиХ бити привилегована.

Премијерка РС Жељка Цвијановић је поручила да је усвајање Стратегије још један "сарајевски безобразлук".

- Наш договор је био да две ентитетске стратегије саобраћаја буду уклопљене у оквир који ће бити стратегија саобраћаја БиХ - рекла је Цвијановићева и нагласила да Министарство транспорта и комуникација БиХ није надлежно да РС утврђује приоритете.

- Њихова стратегија предвиђа да су сви важни и приоритетни инфраструктурни пројекти у ФБиХ - нагласила је она.

Међутим, српски министри у Савету министара БиХ кажу да Стратегија није штетна по РС и да Влада РС политизује и ову тему. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић тврди да га Влада РС и ресорно министарство нису обавестили да се противе усвајању ове стратегије.

- Мене нико није звао, нити на било који начин обавештавао. Зашто то нису учинили ако су имали примедбе, није ми познато - рекао је Шаровић.

Он је истакао да је министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско обавестио Савет министара БиХ да има апсолутну сагласност свих чланова радне групе из РС и ФБиХ и да је у потпуности усагласио ставове са ресорним министром о овом питању.

- Од Јуска смо добили званичну информацију да је сва питања усагласио са представницима из РС. Био је врло задовољан разговором у Бањалуци - рекао је Шаровић.


ПИСАЛИ СВИМА

Министарство саобраћаја и веза РС јуче је демантовало наводе Мирка Шаровића да није обавештен о ставу РС поводом једногласног усвајања Стратегије.

Из Министарства подсећају да су 1. и 8. јула упутили дописе на бројне адресе у којима је наведено да је усвајање акта који није усаглашен са ентитетима штетан за Српску и БиХ.