Радојичић: Чешљају све моје до четвртог колена

Срђан МИШЉЕНОВИЋ

19. 07. 2016. у 11:31

Кандидат СНСД за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић: Истражују ми породицу, као да ће људи од тога имати користи. Уместо програмске расправе, иде се на личну дискриминацију кандидата

Радојичић: Чешљају све моје до четвртог колена

Није у свађи са Додиком иако сви верују да јесте. Не верује да ће му то што је Црногорац сметати да дође на чело главног града Српске. Нити му смета што је Бањалука коју би могао да преузме - пред банкротом.

Игор Радојичић, кандидат СНСД за градоначелника Бањалуке, одговорио је, у интервјуу за “Новости”, на сва горућа и питања која би му поставили обични суграђани.

- Грађани Бањалуке од мене могу да очекују динамичног градоначелника који слуша своје грађане. Бањалука је главни град Српске. Овде су многобројна административа седишта. Фале нам развојни, природни, туристички, културни, спортски и рекреативни елементи - каже у интервјуу за “Новости”.

Напомиње да у граду нема великих и малих проблема.

* Очекујете ли прљаву кампању?

- Жао ми је што друга страна, како видим већ из наступа противкандидата, жели прљаву кампању. Ја немам намеру да је водим, али већ чујем много ствари које су прљава кампања. Уместо да се иде у програмску расправу, иде се у личну дискриминацију. Уместо да супротставимо аргументе за кључне проблеме града, они се баве мојом породицом. Истражују четири колена моје породице, од чега грађани немају никакве користи.

* Опозиција у Бањалуци већ упозорава на изборну крађу?

- Чини ми се да противкандидат прави одступницу за изборни неуспех и то три месеца пре избора. Говорити о сумњи је само прављење атмосфере за нешто што би требало бити пораз противкандидата.

ПРАБАБА МОЈА И БУДОВА Видим да ме опозиција прозива и због бизнисмена Буде Станковића, којем је продато земљиште Попљопривредне школе. Спомињу се наше родбинске везе. Чињеница је да Будо Станковић и ја имамо заједничку прабабу, али не видим да је она кључни сведок око Попољпривредне школе, јер је умрла пре неколико деценија. Не знам да ли треба да изјављујем жаљење што се покојна Миља удала у Станковиће. Ово је потпуна глупост вођења кампање и ако то мисле да продају грађанима Бањалуке као тежишни елемент кампање и да истражују где се ко мој оженио и удао то сматрам потпуним промашајем.

* У опозицији се питају како ће Црногорац да води Бањалуку?

- Ја сам рођени Бањалучанин, а Чавић је рођен у Зеници. То је ирелевантно. Национална припадност уопште није битна. Можемо тако питати неке велике Србе колико су направили за град. На крају крајева, ја се изјашњавам одувек као Црногорац. Учесник сам отаџбинског рата четири године и три месеца. Имам одликовање Сабора српске православне цркве. Био сам девет година успешан председник Народне скупштине РС.

* Да ли је Бањалука за протеклу деценију постала град Милорада Додика и Небојше Радмановића?

- Бањалука је град својих грађана и улази у нову фазу. Друга страна на све начине покушава да убаци кост раздора у СНСД и коалиционе партнере. То им је један од основних циљева у кампањи. СНСД је велика партија у којој има доста различитих мишљења, али нисмо због тога развалили ни партију ни државу. Трајемо за разлику од мога противкандидата, који је развалио једну партију и из исте је избачен.

* Да ли сте у свађи са Милорадом Додиком?

- То је нетачно. Имали сте прилику да видите да је председник Додик подржао моју кандидатуру и избор градског одбора Бањалука.

* Ако будете изабрани долазите на чело града који је банкротирао?

- Град није банкротирао, али је тачно да нема новца за развојне пројекте. Одржао је ликвидност, и то је добро. Проблем је да град у наредне четири године треба да отплати 75 милиона марака дуга.

ЗАШТО ЈЕ ЋУТАО Имао сам један формални и један неформални разлог због мањег присуства у медијама у последњу годину дана. Формални је да су новинари навикли на хиперактивног председника НСРС који је сваког дана имао неколико догађаја и кога су новинари питали све. Од игле до локомотиве. Од 2014. године ја нисам више председник НСРС и немам разлога за толики приступ у медијима. Неформални разлог је било неслагање у странци око појединих питања - искрен је наш саговорник.
Једна од првих ствари је репрограм тог дуга и нови дужи отплатни период. Има много начина да се град развија. Ако се будемо базирали само на буџет онда се не може урадити много.

* Хоће ли бити смањења градске администрације?

- Реорганизација градске управе ће бити већ 1. ја­нура. Не треба измишљати топлу воду већ само узети од других градова региона и шире најбоље пројекте и применити их у Бањалуци.МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР

Бањалука мора добити меморијални центар за пале борце и цивиле на Бањ брду као спомен на све жртве које смо положили у протеклим ратовима. То би било место где би се обележавао Дан Републике Српске и где би се повезали сви споменици из више ратова.

Имамо хиљаде жртава и треба нам један Меморијални центар са вечном ватром. Мој план је да се прво направимо архитектонско решење и да онда кренемо у реализацију пројекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Borislav Mitrović

19.07.2016. 12:55

Igor je veliko osvježenje u politici,sa puno novih ideja, sa programima kako i šta najbolje uraditi...Zato smeta onima koji godinama sjede,primaju velike plate i ništa ne rade.Igor hoće promjene,a oni bi da zadrže postojeće loše stanje.Teško će biti poštenom čovjeku boriti se sa raznim alama.Mi podržavamo Igora Radojičića. Udruženje građana za humor i satiru,Banjaluka.

wz20s

19.07.2016. 21:38

@Borislav Mitrović - Pa sta onda radi sa Dodikom? Pogledaj rezultate njihove vlasti pa onda glasaj za koga hoces.

Tomi

19.07.2016. 13:25

Valjda će Banjalučani imati dovoljno pameti da vide kako cu Crnogorci "usrećili" Srbiju, pa da ne naprave istu glupost.

genetika je ipak u pitanju

19.07.2016. 13:51

Nazalost istina moze biti surova, zapravo resenje se krije u genima. Politicki program je proizvod gena.