У БАЊАЛУЦИ су данас обележене 24 године од страдања 12 бањалучких беба. Свечано, поносно, али разочарани у правду, породице и представници институција Републике Српске поклонили су се најмлађим херојима Српске. Венци и сузе су се смењивали над спомеником "Живот" у центру Бањалуке, који стоји поносно као подсетник на страдале бебе, али и сву децу која су изгубила живот у протеклом рату.

Присетили су се окупљени и 13. бебе Слађане Кобас која је као "тринаеста звездица" умрла 2005. године. Присетили су се окупљени и Марка Мрдаковића, "четрнаесте зведице", који данас живи са тешким физичким и менталним оштећењима.

- Наша деца би ових дана славила 24. рођендан. Неки би били вероватно доктори, адвокати, спортисти, али судбина је била окрутна према њима - каже за "Новости" Жељка Тубић, једна од мајки настрадалих беба.

- Никада се нећемо помирити да за овај стравичан злочин нико није кажњен, нити је сносио одговорност. Очекујемо и да ће кад-тад бити могуће поднети тужбу против Савета безбедности УН, јер су они увели санкције и због њих у бањалучку болницу није могао бити допремљен кисеоник за нашу децу у мају 1992. И због њих су наша деца умирала, једно по једно у наредним данима - каже Жељка, која је и секретар Удружења "12 беба".

Према њеним речима, захвална је Републици Српској, јер је 22. мај сврстан у значајне датуме историје Републике Српске и поручује да није добро што се овај датум помиње само једном годишње.

- Требало би бар у мају и јуну, кад се трагедија одигравала, да наставници организују да ђаци пишу саставе о тој теми, да забележе своја запажања о томе - сматра Тубићева и додаје да можда ова трагедија неће бити забележена у уџбеницима, али треба да буде запамћена, како се не би поновила нигде у свету.

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће следеће године, на дан кад је умрла прва од 12 бањалучких беба, у свим школама у Српској један школски час бити посвећен том страдању.

- Као друштво имамо ту одговорност - рекао је Додик и нагласио да се сећању на овај догађај мора приступити на посебно осетљив начин, да то не буде само дан окупљања пред спомеником, већ да младе генерације сазнају о страшним данима за цели један народ.


КОРИДОР ЖИВОТА

ШЕСТ дечака и шест девојчица, прерано рођених, који су били смештени на одељењу интензивне неге бањалучког породилишта умрло је од 22. маја до 19. јуна 1992. због недостатка кисеоника у инкубаторима. Иако је кисеоник био спреман да се допреми из Београда авионом, Савет безбедности УН забранио је летове над територијом БиХ, уз претњу да ће сви авиони бити оборени.

Смрт беба у Бањалуци био је један од главних повода за акцију Војске Републике Српске познату као "Коридор живота", која је спроведена у лето 1992. године. У тој акцији у року од десетак дана преко Посавине омогућена је веза Бањалуке са Србијом.

ПОЈ СЛАВУЈА

ТУБИЋЕВА наглашава да чувању од заборава ове историјске трагедије доприноси и документарни филм снимљен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске "Дах живота".

- Овај филм, заједно са књигом Радомира Радовића "Пој славуја", јесте документ, који доприноси сећању на овај догађај - наводи Тубићева.