У судници плакали, Махмуљин опуштен

С. МИШЉЕНОВИЋ / Љ. ЂУРИЋ

среда, 23. 03. 2016. у 21:04

У судници плакали, Махмуљин опуштен

Махмуљин јуче на излазу из Суда БиХ Фото Аваз

У суду БиХ данас почело суђење команданту трећег корпуса тзв. Армије БиХ. Породице жртава са језом слушале опис злочина над Србима

ЧИТАЊЕМ оптужнице и излагањем уводних речи, данас је у Суду Босне и Херцеговине почело суђење Сакибу Махмуљину, генералу Армије РБиХ и бившем команданту Трећег корпуса,кога ТужилаштвоБиХ терети за ратне злочине над Србима на подручју Возуће 1995. године.

Тужилаштво БиХ је у прочитаној оптужници описало ратне злочине које су починили припадници одреда "Ел муџахид", а којима је, како наводе,надређени био Махмуљин. Према овој оптужници,Махмуљина теретеза ратне злочине против ратних заробљеника, рањеника и болесника, као и цивилног становништва. У оптужници је наведено да Махмуљинније учинио ништа да спречи злочине одреда "Ел муџахид".

Читању оптужнице присуствовало је и 15 породица жртава Махмуљиновог Трећег корпуса и одреда "Ел муџахид".

- Са сузама и језом слушали смо читање оптужнице и како су муџахедини убијали наше најмилије - каже за "Новости" Бранка Аулић, члан Републичке организације несталих цивила и војника РС, која је присуствовала читању оптужнице.

И док су чланови породица жртава једва задржавали сузе, Махмуљин је, кажу, ноншалантно и опуштено слушао оптужницу, ниједним гестом не одајући да се каје за злочине.

- Надамо се да ће Махмуљина стићи казна за злочине и убијање Срба. Очекујемо правду, али видећемо шта ће донети суђење - каже Бранка.

Зоран Благојевић, председник Завичајног удружења "Завидовићани", каже за "Новости" да ће чланови овог удружења долазити на наредна суђења Махмуљину и да очекује да коначно буде кажњено убиство 500 Срба са овог подручја.

- Махмуљин је одговоран за свирепа убиства Срба које су спровели муџахедини. Са простора где је он био командант протерано је 7.000 Срба. Још трагамо за стотинама убијених наших најмилијих. Па, зар је то мало за пресуду и казну - пита се Благојевић.

СВЕДОЦИ И ДОКАЗИ ТУЖИЛАШТВО БиХ најавило је да ће саслушати 71 сведока, три вештака и да ће бити поднесено 990 материјалних доказа. Међу сведоцима који ће бити саслушавани биће и заштићених сведока и сведока који су саслушавани у предметима ратних злочина пред Трибуналом. Предвиђено је да суђење траје 36 радних дана, или 140 радних часова, и договорено да се рочишта на суђењу Махмуљину одржавају сваке друге среде са почетком у 13.00 часова.

Иначе, у уводном излагању, ТужилаштвоБиХ је најавило да ће доказати оптужницупротив Махмуљинаиоднос између надређених и подређених у овом предмету. Најављено је да ће доказати и ефективну контролу коју је имао Махмуљину смислу његових овлашћења, као и да ће посебан акценат бити стављен на сведоке који су били припадници безбедности у јединицама којима је оптужени био надређен.

Одбрана Махмуљина данас није износила уводне речи. Његов адвокат Фахрудин Ибришимовић казао је да Тужилаштво БиХна себе преузиматежак задатак, и да се у ствари "одлучило на ђаволско доказивање". Ибришимовић је рекао да сматра да Махмуљин није одговоран за дела која су починили припадници "Ел муџахид".

ОПТУЖНИЦА ПУНА ГРОЗЕ

МАХМУЉИН је, наводи се у оптужници, имао информације да се припадници одреда "Ел муџахид" спремају да почине злочин, а након почињеног злочина није предузео ништа да починиоци буду кажњени. У оптужници се наводи да су припадници одреда "Ел муџахид", након заробљавања цивила и санитетског особља српске националности, у септембру 1995. године више од 50 заробљеника убили, неке ритуалним одсецањем глава, које су након тога показиване другим заробљеницима. У оптужници се додаје и да су злостављали и мучили заробљенике, одсецали им уши и боли их по телу, везивали и премлаћивали разним предметима, примењивали изузетно сурове облике мучења... Једно од таквих је везивање заробљеника у згрченом положају са омчом око врата која би се, услед померања, стезала и гушила жртву...


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sava savanovic(prvi srpski vampir)

24.03.2016. 09:47

ej bre nije mi jasno svi znaju za ove zlocine mungosa i nista nikom?!na snimacima se vide njihove face face zlikovaca i nikoga ne osudise zbog toga?!odesecali glave mucili zarobljene i niko o tome ne zna nista?bosancerosi ako imate imalo savesti i ako zelite da se vasa srebrenica postuje i zrtve u srebrenici pa budite i vi realni i pohapsite i osudite zveri koje su to pocinile!

istina

07.04.2016. 08:41

@sava savanovic(prvi srpski vampir) - da li si ti pri pameti pa koga ti molis za pamet, poturice koji su se odrekli svog , zlocinca pitas za iskajanje??/!!!Bolje da pamptimo i pricamo deci ko je ko da i ona ne bi isto zavrsila.