Против Махмуљина 990 доказа

С. М.

понедељак, 21. 03. 2016. у 06:45

Против Махмуљина 990 доказа
Суђење некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ за злочине над Србима почиње у среду. Тужилаштво најавило да ће саслушати 71 сведока и три вештака

САРАЈЕВО - У Суду БиХ у среду, 23. марта, почеће суђење некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, којег оптужница терети за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Возуће 1995. Тужилаштво БиХ најавило је да ће саслушати 71 сведока, три вештака и да ће бити поднето 990 материјалних доказа.

Међу сведоцима који ће бити саслушавани биће и заштићени сведоци и сведоци који су саслушавани у предметима ратних злочина пред Хашким трибуналом.

Предвиђено је да суђење траје 36 радних дана и да се рочишта одржавају сваке друге среде.

Суд БиХ потврдио је 7. јануара оптужницу која Махмуљина терети за злочин над ратним заробљеницима, рањеницима, болесницима и српским цивилима на подручју општине Завидовићи. У оптужници се наводи да Махмуљин, у својству команданта Трећег корпуса у чијем саставу је деловао и одред "Ел муџахедин" током 1995. године, док је трајала војна акција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео да спречи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју.

У оптужници се додаје да су припадници овог одреда злостављали и мучили заробљенике, одсецали им уши и боли их по телу, везали и премлаћивали разним предметима, примењивали изузетно сурове облике мучења, односно везивање заробљеника у згрченом положају са омчом око врата која би се, услед померања, стезала и гушила жртву и тако су их остављали више сати.

Иначе, на рочишту одржаном 4. фебруара Махмуљин се изјаснио да није крив.

ПОТРАГА

НАКОН рата, посмртни остаци десетак жртава пронађени су, идентификовани и сахрањени, а за телима осталих жртава се још трага. Махмуљин је ухапшен према налогу Тужилаштва и Суда БиХ почетком децембра прошле године, након чега је, уз мере забране, пуштен да се брани са слободе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

pero

21.03.2016. 07:31

sram ga bilo branio se i sad se buni ponovokad ga junacki optuzimo sto nije stao mirnoda ga dokrajcimodokle bre da neko sumnja uvek u nase junastvo

realnost u pravu

21.03.2016. 10:12

Izjasnio se da nije kriv i 990 dokaza protiv njega? Dobar advokat će učiniti da odšeta sa suđenja. Ali ne zbog nepouzdanih dokaza, nego što zločini nisu isti kako nam to objasni Anđelina, UN agentica i stručnjak za krivce i žrtve i njihovu gradaciju.