Вехабије у БиХ дижу револуцију!

С. Мишљеновић

04. 02. 2016. у 07:15

Предраг Ћеранић о босанској терористичкој мрежи, врбовању, подршци реису Кавазовићу, опасности од радикалног ислама...

Вехабије у БиХ дижу револуцију!

Предраг Ћеранић

БОСНА и Херцеговина је земља, која није била до сада, а нажалост, неће бити ни у будућности поштеђена терористичких напада. Исламска држава је већ у неколико наврата јавно поручила БиХ да је дефинитивно њихова мета. Морамо веровати у њихове намере и схватити их озбиљно. У БиХ се већ годинама уназад дешавају терористички напади од Рајловца, до Зворника, па америчка амбасада у Сарајеву, напад на полицијску станицу у Бугојну... Нажалост, списак је подугачак и доказује да је БиХ већ годинама на мети терориста - каже у интервјуу за "Новости" Предраг Ћеранић, експерт за борбу против тероризма.

* Колико је уопште моћна босанска терористичка мрежа?

- Веома је моћна и тренутно је у њој најјача националистичка струја, где вође вехабија у БиХ кажу да не треба ратовати у Сирији, јер је то рат у интересу Америке и Израела, већ да вехабије у БиХ треба да створе своју Исламску државу, и то овде, на нашем тлу. То се већ остварује у БиХ преко окупљања што више следбеника ИД путем предавања и интернет-мреже.

* Они као да никада не мирују. Сви стрепе од нових напада.

- Вехабије тренутно обављају "мисионарски" рад на терену. Циљ им је да окупе што већи број следбеника и да једног дана направе револуцију у БиХ и оснују своју државу. То вреди и за Рашку област и за Косово.


БИРАЋЕ И СВОГ ЕМИРА * КАД се могу очекивати конкретни потези вехабија у БиХ?
- Мислим да ће сада мало да "мирују" и да раде на терену, јер им је потребно што више следбеника. Кад буду проценили да имају велику већину, они ће започети изградњу своје државе у БиХ. Изабраће и свог емира и свог вођу, јер таква идеологија, нажалост, расте. Све то води у БиХ као шеријатску државу, где су муслимани грађани првог реда, а сви остали робови.

* Да ли су вехабије у БиХ "успешне" на терену у врбовању нових следбеника?

- Нажалост, јесу, и то веома. Користе методу за коју волим да кажем да је иста као у комунизму. Некада су комунисти из Европе и са подручја бивше СФРЈ због идеје о комунизму ишли у Шпанију, да ратују у грађанском рату. Након завршетка тог рата, они су се вратили у своју земљу и постали команданти у Другом светском рату и касније вође и хероји. Данас тако раде вехабије. Одлазе у Сирију и постају људи са ратним искуством, а сада се враћају у БиХ, где планирају да у наредном периоду постану команданти вехабијског покрета. Кад су спремни да оду у Сирију да се боре за идеју Исламске државе, онда су наравно спремни и да код своје куће у БиХ такође ратују за ову идеју. Ово је највећа опасност за БиХ и због тога се помно мора пратити повратак вехабија са сиријских ратишта.

* Постоји ли решење за БиХ да се избори са очигледном опасношћу од радикалног ислама?

- Решење је у подршци реису Исламске верске заједнице у БиХ, Хусеину Кавазовићу, који је уложио огромне напоре у гашење параџемата. То заслужује сваку подршку. Реис жели да буде мирна Босна и треба га подржати у томе. Држава БиХ мора подржати Исламску заједницу преко својих институција. Уколико параџемати до краја фебруара, до кад им је реис Кавазовић дао рок, не буду угашени, онда држава одмах треба да реагује и затвори их. Они нису невладине организације. То је накарадно и противзаконито. Ниједан џемат не може бити основан без подршке ИЗ БиХ. Вехабије су створиле паралелну ИЗ у Босни и то је постао очигледан проблем за званичну Исламску заједницу БиХ. И не само за њих. Вехабије треба озбиљно схватити, као и све претње које стижу од вехабија, али читаво друштво у БиХ мора се удружити против радикалног ислама. Идеју можете победити само јачом идејом, никако другачије.

ПРОПОВЕДИ НА ИНТЕРНЕТУ

ВЕХАБИЈЕ у БиХ се финансирају новцем из Саудијске Арабије. Вође вехабија у БиХ стеклe су и високо образовање у Саудиjској Арабији и у предности су над традиционалним имамима у БиХ, пошто су млађи људи и за проповеди користе и интернет и све могуће друштвене мреже, како би се што више приближили младим људима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Zoran

04.02.2016. 07:59

E to će u buduće biti Bakirov problem. Hteli su samostalnu državu, u nadi da će im bez Srba biti bolje. Eno im sad braća, pa neka pišu istoriju Bosne. Mi sa tim nemamo ništa. Šta su hteli, dobili su.

@Zoran

04.02.2016. 10:46

@Zoran - U članku pojam BiH se upotrebljava kao ime države u kojoj se nalazi i entitet Republika Srpska. U RS žive i muslimani i za cijeli BiH je zvanična jedna Islamska vjerska zajednica u BiH. Zbog toga ovo nije Bakirov problem nego problem svih stanovnika BiH, pa i Srba iz Republike Srpske.

LG

04.02.2016. 12:06

@Zoran - Problem prije svega za Srbe iz BiH, koji će ponovo postati mete. Zoranov komentar iznad (mi sa tim nemamo ništa), kao i broj pozitivnih ocjena, samo pokazuje da još uvijek ima Srbijanaca koji misle da Srpstvo postoji samo unutar AVNOJevskih granica Republike Srbije. Oni narod izvan tih granica ne doživljavaju kao svoj, i ne dotiču ih stradanja Srba u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Kosvu... Kao da mi za njih i nismo Srbi. E pa, brate Zorane, hvala, ne znam šta bih ti drugo rekao.

Влада

25.02.2016. 22:13

@Zoran - @LG Зоран је ако сам га добро разумео мислио да је Република Српска засебна држава и да Бакир треба да се суочи са оним сто је заједно са својим бабом Алијом створио ( што ћему доћи главе ). И немојте Србе из Србије звати Србијанци јер је то погрдан назив-кованица коју су сковали аустроугари а наставили да користе Хрвати и босанскохерцеговачки муслимани. Постоје само Срби магде они живели: Србији, БиХ (Републици Српској), Хрватској, Црној Гори или било којој тачки овог света, све најбоље желим.

Деки

04.02.2016. 10:58

Ја верујем да на овоме заједнички раде хрватска и српска служба, јер би то значило коначно решење за утопију звану БиХ. Хрвати би добили своје, а Срби своје територије. Не би ме чудило да и запад форсира овакав сценарио, поготово због нарастајуће опасности услед терористичких претњи муслиманских фундаменталиста. Ово је идеалан тренутак за такав расплет, а Рује би се, истовремено, побринуле за обуздавање Турака, па и више од тога. Све би то могло релативно брзо да се заврши и врати у хришћанство.

goran

04.02.2016. 14:30

@Деки - nazalost, stvarnost je malo drugacija. na zapadu su na vlasti oni koji veruju iz samo njima poznatih razloga da je najezda muslimana dobra za ceo svet pa ih prizivaju. socijal demokratija je ucinaila da umesto najpametnijih i najodgovornijih dodju na vlast oni drugi. zbog toga mozemo ocekivati dalju podrsku bosanskim muslimanina i siptarima koji su toliko dragi americkim i evropskim covekoljupcima. upravo je danas americki predsednik otisao da se pokloni svojim muslimanima. dusa od coveka ....

МиланК.

04.02.2016. 11:17

Ако се то деси Република Српска треба да прогласи независнот. Што се тиче финансирања из С. Арабије па они не могу ни са шиитским Хутима да се изборе а не да финансирају неке покрете у БиХ...

Sloba

04.02.2016. 15:35

Samo neka krenu eto im rata sa celim Srpskim narodom,samo sad se mesaju drukcije karte.