БАЊАЛУКА - Пуштање Сакиба Махмуљина, бившег генерала Армије РБиХ, кога Тужилаштво БиХ терети за стравичне злочине одреда "Ел муџахедин" над српским војницима и цивилима на Озрену и у Возући, да се брани са слободе, доказ је непрофесионалног и политичког рада Суда БиХ, под утицајем СДА!

Ово су поручили представници бораца, логораша и тима за истраживање ратних злочина Српске, најоштрије осудивши одлуку Суда БиХ, који је одбио предлог тужиоца да Махмуљину буде одређен једномесечни притвор.

Суд се оглушио о наводе тужиоца да је у питању предмет који се тиче зверских убистава и одсецања српских глава, због чега је притвор неопходан како Махмуљин, који се терети да је био старешина одреда "Ел муџахедин", не би побегао из земље, или утицао на сведоке.

КЕБИНИ ДОКАЗИ БИВШИ потпредседник ФБиХ Мирсад Кебо почетком ове године поднео је Тужилаштву БиХ кривичне пријаве против Сакиба Махмуљина и Шефика Џаферовића, функционера СДА, због злочина над Србима. Пријава је поднесена због командне одговорности за убијање заробљених Срба у округу Зеница и незаконито држање и мучење у логорима Каменица и Гостовићи, као и илегално држање Срба у КПЗ "Зеница" као таоца за размену за два брата Сакиба Махмуљина. Кебина пријава је одбачена.

Како сазнајемо, судије су ову одлуку донеле само неколико сати након што је председница Суда БиХ Медџида Кресо обавила разговоре са челним људима СДА!

Одмах по Махмуљиновом привођењу, врх СДА, на челу са Бакиром Изетбеговићем, поручио је да најоштрије осуђује хапшење "поштених и храбрих генерала Армије РБиХ" и да неће дозволити прављење "вештачких баланса у процесима за ратне злочине".

- То је доказ да нема озбиљних намера да се истражи све што се дешавало на простору централне БиХ, да се истраже сви злочини који су почињени, поготово на Озрену и Возући 1995, и да нисмо равноправни пред Судом БиХ - рекао је председник БОРС Миломир Савчић.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је да се Србима у оваквим предметима обавезно одређује притвор, док се Бошњаци пуштају на слободу.