Вишеградска струја - најјефтинија

Милица КУСМУК

28. 11. 2015. у 17:43

Вишеградска струја - најјефтинија
Обележено двадесет шест година успешног рада вишеградске "ХЕ на Дрини". Следи извођење пројекта санације процуривања воде испод бране. Производе, кажу, најјефтинију електричну енергију у РС

Поводом обележавања 26. годишњице рада "ХЕ на Дрини" Вишеград, директор овог предузећа Миле Лакић рекао је да је закључно са 24. новембром ове године "ХЕ на Дрини" произвела 846 гигават-часова електричне енергије што износи око 93 одсто годишњег плана прoизводње.

- Очекујемо да ћемо до краја године остварити ребалансирани план производње у износу од 940 гигават-сати електричне енергије односно 3,5 одсто изнад основног плана - рекао је Лакић.

Он је нагласио да се до краја ове године очекује избор извођача радова на пројекту консолидације терена односно санације процуривања воде испод бране ХЕ "Вишеград" чија је вредност око шест милиона марака.

Директор за економске послове Бранислав Топаловић рекао је да упркос отежаној ситуацији у пословању предузећа због ниске цене електричне енергије "ХЕ на Дрини" ће успети да одржи позитиван тренд пословања.

Према његовим речима "ХЕ на Дрини" производи најјефтинију електричну енергију не само у РС него и у региону.

- Наш проблем је тренутно неприхватање нове предложене цене електричне енергије од стране Регулаторне комисије за енергетику те смо приморани да тражимо покретање новог тарифног поступка јер је цена наше произведене струје 1,43 фенинга - рекао је Топаловић.

Он је додао да "ХЕ на Дрини" Вишеград производи најјефтинију струју у систему Електропривреде РС у односу на "ХЕ на Врбасу", која има једну од највиших цена у Европи.

Хидроелектрана "Вишеград" почела је са радом 26. новембра 1989. и данас је најпрофитабилније предузеће у систему Електропривреде Српске. У току ове године произвела је највише електричне енергије од три хидроелектране у РС.

ДОНАЦИЈЕ

Лакић је додао да је по основу Закона о потопљеном земљишту, за пет општина које се налазе у сливу реке Дрине у досадашњем периоду исплаћено 3,9 милиона марака и нагласио да је по основу пословања у 2014. из фонда донација за области културе, спорта, здравства и хуманитарних активности издвојено укупно 418.000 марака:

- Од овог износа близу 300.000 марака исплаћена је помоћ невладиним организацијама и удружењима на подручју општине Вишеград" .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације