Пресахле нам сузе за убијеним синовима

Марко Лопушина

15. 11. 2015. у 11:22

Трагедије српских породица које су изгубиле по троје деце током троипогодишњих крвавих сукоба у Босни и Херцеговини

Пресахле нам сузе за убијеним синовима

Погинула браћа Лазаревић - Бора, Саво и Станко

НИКО не зна шта је рат док не изгуби сина. А ја сам изгубио два... два сина и ћерку. Говори овако очију пресахлих од суза Миленко Бјелица, ратни инвалид и отац страдалих Јанка, Драгана и Радмиле.

Децу је Миленко изгубио у последњем рату у БиХ, и један је од 18 Срба који су у трену остали без троје деце. Синови су ми погинули у лето 1992. Јанко у месту Шестаљево надомак родног села Трнова, а Драган је убијен на планинском превоју Рогој.

- Моја ћерка Радмила кренула је у рат да освети браћу и погинула на Игману, октобра 1994. године. И данас плачем за њима. Мој трећи син Зоран је у рату тешко рањен, али је остао жив - открива зрно свог задовољства Миленко.

О судбини Бјелица, али и њихових сапатника, снимљен је документарни филм “Дјеца”. Премијерно је приказан пре три вечери у Београду и представља страшно сведочанство о 54 убијена српска војника у крвавом рату у БиХ.

- То је прича о заборављеним херојима, о тројкама које су погинуле за слободу српског народа током деведесетих година у БиХ. Осамнаест српских породица је изгубило по троје деце, што је историјска трагедија посебне врсте. Они су бранили једино што су имали и једино што вреди у животу сваког човека, своје родитеље, своје сестре и браћу, свој родни праг и своју децу - каже режисер филма Денис Бојић.

Миленко Бјелица нам открива да је прво троје деце добио са супругом Славојком почетком седамдесетих година прошлог века. Радио је као ватрогасац и школовао децу. Данас има 71 годину и инвалидску пензију. Јанко и Драган су завршили занатску школу, а Радмила је била фризерка и медицинска сестра. Имала је само двадесет година када је погинула.

- Кад су јој браћа страдала, Радмила је стално говорила да ће у рат. Ја сам је одговарао од тога, али сам коначно попустио и средио да буде везиста у команди нашег места Трново. Један Хрват је, међутим, мимо мог знања прекомандовао Радмилу на Игман, у команду Војске РС. Радила је као болничарка. Убијена је у нападу Армије БиХ на заштићену зону УН и Војску РС. Рат смо преживели ја и мој трећи син Зоран, који је хвала богу, ожењен и има четвовро деце. Мој уник Василије је чувар породичног имена. Захваљујући њему, живеће Бјелице и даље у Трнову - прича данас деда Миленко.

Милева Жупић на гробу синова Стевана, Живка и Вељка

Породица Марка и Милеве Жупић из села Густоваре надомак Мркоњић Града изгубила је три сина у једном дану. Стеван, Живко и Вељко Жупић погинули су 10. октобра 1995. од усташких куршума приликом окупације Мркоњић Града. Њихова тела су ексхумирана из масовне гробнице и пренета на сеоско гробље 1. априла 1996. године. Мајка Милева, која данас има 81 годину, живи сама са својом тугом већ две деценије.

- Мој муж Марко је умро млад, па сам децу сама подизала, наша три сина. Рођени су од 1967. до 1971. године. Радили су као шумари у Шумском газдинству. Живели смо до рата од продаје шумске грађе и дрва за огрев, али и од пољоприврендих радова на имању, а онда се догодио рат - говори кроз сузе Милева.

Сва тројица, Стеван, Живко и Вељко Жупић хтели су у одбрану свог села, свог рода... Говорили су мајци да њима нема живота у кући у Густовару ако њихова земља и народ нису слободни.

- Молила сам их да барем један од њих остане са мном, да не будем сама, да има на коме кућа да стоји. Некако сам убедила сина Вељка да остане код куће. Био је само један дан са мном, јер је у нашу кућу дошла војна полиција и одвела га под изговором да се није одазвао на мобилизацију. Ниједан од њих ми се није вратио жив - прича и плаче Милева.

Надгробни споменици деце Миленка Бјелице - Јанка, Радмиле и Драгана

Браћа Жупићи имали су 25, 27 и 29 година. Ниједан од њих није био ожењен и није оставио мајци потомке. Милеви је од бола “препукло” срце. Преживела је три инфаркта. О њој данас брину сестра Боса Гверо и њен син Душан.

Јока Миловановић из села Мирославци код Лопара имала је седморицу синова. И сви су били на ратишту. Изгубила је тројицу. Трипун и Миодраг Лазаревић су погинули 31. маја 1992. године на мајевичком ратишту. Трећи, Ђојо, погинуо је 9. октобра 1995. у Подрашници поред Мркоњић Града. Његово тело је нађено тек 11. априла 1996.

ДВА ПУТА УБИЈЕНИ

- ОД 18 породица, њих 16 је изгубило у рату по три сина, а две породице су изгубиле по два сина и ћерку. Сви су били пунолетни и сви су били војници ВРС. Међутим, поред тога што су изгубили децу, и тиме убијени први пут, родитељи су страдали и други пут. Од свих 18 породица само четири су данас живе. Остале су се иселиле из свог завичаја или угасиле, јер су родитељи помрли, а наследника није било - описује сву трагедију Денис Бојић, режисер потресног филма “Дјеца”.

УБИЈЕНИ ИСТОГ ДАНА

МИЛЕВА Лазаревић, из села Шадић код Власенице, изгубила је синове Бора, Саву и Станка током 1992. године. Боро је убијен испред своје куће у лето 1992. Браћа Саво и Станко ликвидирани су из заседе у месту Цикотска Ријека истог дана, 23. децембра 1992. године. Због туге за браћом, њихова сестра је извршила самоубиство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Boze ima li te

15.11.2015. 11:49

Mene uvek potresaju te pojedinacne tragedije, a svi pricaju o opstim razlozima za rat ne osvrcuci se da je taj svaki vojnik ili civil necije mnogovoljeno dete! Zato mrzim politicare koji se hladno dogovaraju da li ce ratom ili mirnim putem resavati probleme izmedju drzava. Osudjujem SM i sve druge predsednike republika koji su 91. g. vecali nekoliko puta kako resiti razdvajanje SFRJ. Ljudi su govorili, treba ih zatvoriti i ne pustati dok se ne dogovore. Nazalost, izabrali su rat !

deki smederevo

15.11.2015. 11:58

Jadni moji Srbi .Nasi dedovi neprijatelju doneli slobodu a oni nam lepo dva puta vratili.A sada ponovo pokusaji za bratstvom .Ove zrtve mi ne daju mira i mnogo sam tuzan iako je danas lep dan.

СВЕМИР

15.11.2015. 12:29

Нажалост, тужна судбина ових породица јесте да су им најмилији настрадали, али и да доживе немарност српских политичких структура које не занимају српске жртве од СР Словеније до Косова и Метохије. Посебно бих напоменуо исмејавање тих несретних људи од стране српских судова који се баве свиме само не истрагама, оптужбама и пресудама ратних злочина над српским цивилима.

zaliv.co

15.11.2015. 13:46

@Nebojša M. - ta Jugoslavija je bila otrov za Srbiju, mi smo trajno osteni tim propalim projektom iz koga su Korist izvukle samo novostvorene drzavice poput Makedonije, Hrvatske, ili Slovenije....Srbija je osakacena i samo isprani mozgovi mogu zaliti za time. Da nije bilo Tita i komunista Srbija bi danas zivela bolje od Italije, Madjarske, ili Grcke...Tito ionako nije bio nikakav faktor u borbi protiv fasizma, tokom citavog rata nije ispaljen ni jedan metak u Beogradu sve do dolaska Rusa

pravda za Tita

15.11.2015. 14:55

@Nebojša M. - Da nije bilo kralja koji je stvorio shs pa potom jugoslaviju sve bi bilo drugacije. Tito i KPJ nemaju veze sa tvojom pricom. Ponovo u skolu i prouci dogadjaje izmedju dva rata.

kebacom

15.11.2015. 16:13

@Nebojša M. - Apsolutno si u pravu...Slom Srbije pocinje upravo 1915. godine proklamacijom ratnih ciljeva Srbije od strane tadasnje vlade i Kralja Aleksandra..Umesto da ratni cilj bude ,, Svi Srbi u jednoj drzavi '', odnosno Srbija, Bosna, Crna Gora i delovi Hrvatske, izlazak na na more, kao sto su zeleli pojedini ministri, na izricitu zelju Kralja Aleksandra biva proklamovan ratni cilj ,,Svi Juzni Sloveni u jednoj drzavi '' sa dinastijom Karadjordjevic na celu.

Влада

08.01.2016. 16:16

@Nebojša M. - Није Краљ Александар требао да прави СХС али и питање колико се он (ми) питао о томе. Сматра се дасу Француска и Велика Британија извршиле притисак на нас да би се контролисао излазак Немачке преко Аустрије на Јадранско море. Полижај Срба у СХС је био знатно повољнији него у титовој Југославији. Па сама Република Србија унутар СФРЈ је била подељена (Војводина, Централна Србија и КиМ). Ниједна друга република унутар СФРЈ није имала покрајине (државе у држави).

Jugoslava Pravdić

15.11.2015. 12:57

Vrištim od bola u saosjećanju sa Vama za Vašim najmilijima. Tug ai Bol. Kad nebi bilo političara, miran bi ovaj svet bio.

Tomy

15.11.2015. 13:33

Citam ovaj tekst a suze same teku,ne mogu da ih zaustavim a mislio sam da sam to ostavio iza sebe i da je gotovo. Da,ja sam jedan od onih koji su u ratu sa dvoje djece umjesto u svijet otisao u Srpsku i bio tamo sve do kraja rata i malo duze.Poznavao sam dosta poginulih,danas im vidjam ponekad djecu,kada dodjem kuci,jer moja kuca je tamo.Da ja sam imao srecu pa smo svi ostali na broju,hvala bogu dragom na tome ali i danas mislim da bi uradio isto ako bi trebalo,a mrtvima,laka im crna zemlja !

Miro Markovic

16.11.2015. 01:18

Samo onaj ko nema srce i svojeg poroda ne moze a da ne zaplace na sudbini ovih nesrecnih roditelja. Kome je bio potreban taj prokleti rat medju istom narodom, koji sledi tri razlicite vere? Nikome, osim gramzivih politcara, koji su gurnuli posten narod da se medjusobno ubija ni zbog cega. A u tom ratu, pametni zacute, dok se fukare obogate do neba. Kada cemo da naucimo svoje lekcije iz gluposti politicara? Izgleda nikada, jer nam se ratovi na nasu nesrecu uvek vracaju.

milorad

17.11.2015. 10:24

sve nase organizacije i novinari trebaju da pozivaju i okupljaju roditelje i da uzivoj reci svedoce o genocidu nad Srpskim narodom.