Захтев РС: Жртве Олује изузети из ревизије држављанства!

М. ФИЛИПОВИЋ

24. 10. 2015. у 15:34

Захтев Народне Скупштине РС да се протерани из Хрватске ослободе контроле држављанства. Зјајић: Ове норме Устава БиХ не односе се на већину Срба прогнаних 1991. године

Захтев РС: Жртве Олује изузети из ревизије држављанства!

БАЊАЛУКА - Скандалозна је и непримерена одлука Министарства цивилних послова БиХ да Србе протеране из Хрватске ставе у исти кош са муџахединима који су у рату у БиХ секли српске главе! Од Савета министара БиХ захтевамо да жртве “Олује” одмах изузму из процеса ревизије држављанста БиХ! Ово је у петак за “Новости” изјавио потпредседник НС РС Ненад Стевандић. А јуче се истим поводом огласио и помоћник министра цивилних послова БиХ Милан Зјајић. Он тврди да је највећи број Срба, протераних из Хрватске већ пријављен у РС, а накнадним уписом биће им омогућено да одмах добију држављанство БиХ.

Удружења Срба протераних из Хрватске најоштрије су дигла глас против одлуке МИП БиХ о ревизији држављанстава БиХ за око 20.000 људи, који су то право стекли натурализацијом од априла 1992. до јануара 2006. Ревизија је почела 1. октобра ове године, а људи који су предмет контроле обимну документацију у Сарајеву треба да доставе у року од годину дана. Ако то не учине, или ако у овом процесу не докажу “стварну везу” са БиХ, која се доказује подацима о рођењу, пореклу, имовини, брачном супругу и деци, биће им одузето држављанство и пасош БиХ!

У РС је из Хрватске протерано око 24.000 Срба. Помоћник министра цивилних послова БиХ Милан Зјајић изјавио је јуче да ће у првој фази бити обрађени предмети 200 избеглих Срба. Он каже да је основни разлог за расписивање позива то што велики број особа које су стекле држављанство натурализацијом није могуће пронаћи на наведеним адресама.

- Срби из Хрватске су у великом броју већ имали држављанство БиХ - казао је Зјајић. - Чињеницом да је највећи број 6. априла 1992. имао пријављен боравак у РС омогућено је да наканадним уписом буду примљени у држављанство БиХ, тако да се ни на кога од њих не односе ове норме Устава БиХ и Закона о држављанству - нагласио је Зјајић.


ПЛАШЕ СЕ ДА ИДУ У ХРВАТСКУ

Удружења Срба протераних из Хрватске већ су најавила бојкот процеса ревизије држављанстава.

- Нико од прогнаних Срба неће на ревизију, јер је то лакрдија и безобразлук - казао нам је Крсто Жарковић, председник Удружења Срба протераних из западне Славоније.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

tomo

24.10.2015. 15:52

Svaka cast Dodiku i kompletrnoj vladi ! Rekoh ja neki dan da ce oni uciniti sve da ti ljudi ne izgube drzavljanstvo.

Mirko

24.10.2015. 15:57

RS mora da blokira sve institucije BiH legalnim putem, da ih stavi u totalnu paralizu ako se nastavi agresija prema nasem narodu. Opozicija koja radi suprotno Skustinskim odlukama i naredbama Vlade RS se mora pozvati na odgovornost za krsenje zakona i ustava RS. A ako ni ta sok taktika ne uspe treba raspisati referendum o nezavisnosti i zavrsiti ovu pricu jer u protivnom dizanje tenzija i napucavanje arapa i zapadnih hijena protiv naseg naroda ce dovesti do jos jednog krvavog sukoba.

Miloš

24.10.2015. 20:38

Neshvatam te ljude. Pa oni su Evropski državljani a žele državljanstvo BiH.Pa svako i Srbije bi se odmah sa njima menjao.