Уговор БиХ и ИЗ: Џума намаз у канцеларији

М. ФИЛИПОВИЋ

03. 10. 2015. у 17:41

Уговор БиХ и ИЗ: Џума намаз у канцеларији
Ако уговор БиХ и ИЗ "прође", јавне установе ће морати да се прилагоде шеријатским прописима. Институције ће морати да обезбеде просторију за клањање, храну са ХАЛАЛ сертификатом...

ПОСЕБНА просторија за клањање, специфична верска гардероба уз службену, храна са ХАЛАЛ сертификатом (оброци у складу са исламском вером) и све то под стриктном контролом Исламске заједнице у БиХ, биће саставни део сваке институције Босне и Херцеговине, установе и предузећа ако уговор БиХ и ИЗ добије "зелено светло" у Председништву и парламенту БиХ!

По том уговору, који је већ усвојен у Савету министара, све институције, јавне установе и јавна и приватна предузећа дужна су да поштују шеријатске прописе за вернике муслимане о молитвама током радног времена.

ИЗ БиХ би одређивала шта верници - службеници смеју да једу и на који начин јело да им буде припремано. Даље, следбеницима радикалне вехабијске идеологије, а многи од њих раде у институцијама БиХ, било би омогућено да на посао долазе у кратким панталонама, са брадом и верском капом.

Уговор предвиђа да муслимански верници широм БиХ могу молитве да упражњавају на радним местима. Или, да радно место напусте зарад одласка у богомоље. Или, да униформе полицајаца, војника, здравствених радника, употпуне верском ношњом.

ОДЛАЗАК НА ХАЏ Министарка за људска права и избеглице БиХ Семиха Боровац појаснила је да сваки радник има право на дневни одмор од пола сата, а како ће га користити зависи од договора послодавца и радника. Додала је да кад је у питању одлазак на хаџ, то су све нерадни дани, односно, то није плаћено, него се ради о неплаћеном одсуству.

Предлагач овог предлога је Министарство за људска права и избегле особе БиХ, које тврди да овакав уговор БиХ има и са СПЦ и Светом столицом.

Међутим, упућени кажу да постоје огромне разлике у овим уговорима, да овај последњи фаворизује исламску веру науштрб православне и католичке, јер оно што је муслиманским верницима дозвољено у току радног времена и на радном месту, за хришћане је резервисано само у богомољама.

Предлагач, међутим, тврди да овим предлогом нема дискриминације ниједне вере, нити фаворизовања исламске, те да је реч о поштовању људских и верских права муслимана.

Ако уговор заживи у пракси, кажу српски посланици у парламенту БиХ, призор службеника бањалучке канцеларије Управе за индиректно опорезивање О. М. који је ранијих година, у заврнутим панталонама, са брадом и капицом на глави, током радног времена, и на балкону зграде УИО у центру града, клањао џеназа намаз, могао би бити виђан у свим институцијама БиХ.

Зато је спорни уговор наишао на оштру осуду институција РС које тврде да је реч о увођењу шеријата у БиХ!

За посланике СНСД реч је о стварању шеријатске државе у којој би се живело и радило искључиво по муслимаским верским прописима! Од представника РС у институцијама БиХ траже да одбаце овај предлог.

ИВАНИЋ: СВИ МОРАЈУ БИТИ САГЛАСНИ Члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да уговор БиХ са ИЗ неће бити одобрен, док се с њим не усагласе и друге верске заједнице у БиХ, јер све морају да имају исту позицију. - Не може ниједна од њих бити привилегована, јер то друге неће дозволити - казао је Иванић. Он је изразио уверавање да ће права ове три религијске заједнице у БиХ бити идентична. - Ако има нешто што нарушава равноправност, нити ће остале верске заједнице, нити ћу ја то дозволити - категоричан је он.

Из СНСД су упозорили да овим уговором Савет министара обавезује сав јавни и приватни сектор у БиХ, дакле све установе и предузећа и сваког послодавца, да муслиманима обезбеди време за клањање џума намаза, слободне дане за одлазак на хаџилук, просторије за молитву, право да се могу одевати по муслиманским обичајима и такви долазити на посао.

- Посебно је важно по члану 14. тог уговора према којем ИЗ може штампати новине и часописе, оснивати предузећа, радио и телевизијске станице, те имати слободан приступ државним медијима, а без обавезе да то чини у складу са законима који важе за те области - наводи се у саопштењу СНСД.

Потпредседник СНСД Никола Шпирић изјавио је у петак да је овај уговор усвојен, јер Српску у Савету министара БиХ представљају "халал министри" из Савеза за промене.

- Није новост да у ФБиХ постоје халал производи и производи са ХАЛАЛ сертификатом, али Уговор између БиХ и ИЗ, уз све апсурде и бедастоће показује и да РС представљају "халал министри". И то је издаја - рекао је Шпирић.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, каже, за "Новости" да су оптужбе из СНСД потпуно нетачне и злонамерне.

- Овакав уговор БиХ већ има са СПЦ и Светом столицом. Обавеза је да се тај уговор потпише и са ИЗ. Шпирић и његове колеге из СНСД опет злонамерно оптужују представнике РС за издају, а управо су они у прошлом сазиву Савета министара БиХ гласали за формирање тима који је припремио овај уговор са ИЗ! - одговорио је Шаровић на прозивке СНСД.

О одредбама уговора, каже Шаровић, биће још речи на седницама парламента и Председништва БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Џмрљ

03.10.2015. 18:16

ово је све тако "нормално" као што је и "нормално" да постоји шеријатска држава у Европи,све у свему сасвим "нормално"

(Х)алал било Савезу за "промјене"!

05.10.2015. 09:57

У име Републике Српске треба изразити велику захвалност "халал министрима" Савеза за промјене и Заједнице општина турског (и потурченог) свијета на овом великом кораку напријед - надамо се не и једином - у правом смјеру, (Х)алал било свим Бакировим папцима! Бос(н)ићевим, Иванићевим и Чавићевим монтипајтоновским СзП апарачицима, СзП курсаџијама "Конрада Аденауера" и СзП "тројанским коњима" (и магарцима) сарајевских западних амбасада, Мектићима, Шаровићима, Црнадацима, Пандуревићкама, Милинићима