КОЛИКО ентузијазам човека може допринети култури сећања на претке и њихово постојање показује Милорад Ћирковић, графички инжењер из Брчког који се већ скоро педесет година бави прикупљањем археолошких ископина и њиховим чувањем. Ћирковић је сакупио толико материјала да је пре нешто више од месец дана отворио свој Центар за археолошка и етнографска истраживања "Неолит", у коме је изложио до сада прикупљене експонате чија се старост креће од 5.000 година пре нове ере до артефаката старих само неколико десетина година.

Прикупљени материјал је изложен у једној просторији у кругу некадашње фабрике акумулатора "Тесла" за коју Ћирковић уредно плаћа закуп. У обиласку ове веома вредне збирке затекли смо Предрага Глухаковића, министра трговине и туризма у Влади Републике Српске, који је обећао сваку врсту помоћи.

- Ова збирка, коју је прикупио господин Ћирковић, представља право богатство које заслужује много значајнију помоћ Брчко дистрикта у првом реду да се обезбеди адекватан простор. Влада Републике Српске ће из гранта за Брчко који је предвиђен у буџету РС помоћи да се отвори музеј - прецизирао је Глухаковић.

ГРАД ЗАСАД ЋУТИ УПРКОС свим специфичностима Брчко дистрикта БиХ, ипак чуди што институције власти скоро па игноришу збирку и напор који је уложио Милорад Ћирковић прикупљајући бројне експонате међу којима је највредније преисторијско камено длето, те алати од оксидијана (најтврђег камена на свету), нумизматичка збирка, шкољке и звезде са Мајевице, разни приручни алати којим се служио човек од преисторије до данас. Тим пре што Брчко нема музеј нити било какву музејску поставку.

Он је позвао надлежне представнике у Влади Брчко дистрикта да дођу на састанак у Бањалуку како би се створили просторни и други предуслови, те направила једна брошура о експонатима и како би збирка Центра "Неолит" била доступна много ширем кругу људи.

- Након скоро пет деценија истраживања и брижљивог прикупљања материјала "Неолит" је оформио завичајну музејску збирку која представља ризницу културног добра Брчко дистрикта и североисточне БиХ. Ово није музеј већ депо јер простор од 120 квадратних метара не дозвољава да се преко 500 експоната представе онако како заслужују. Због тих услова збирка није условна за ширу презентацију, а није направљен каталог нити је стандардизована - причао нам је Ћирковић.

Захваљујући тројици посланика, који су препознали значај и вредност збирке, брчанска Скупштина је одобрила скроман износ у буџету дистрикта за ову годину. Тако је збирка из подрума угледала светлост дана. Надлежно Одељење Владе Брчко дистрикта још увек није ништа учинило како би се ова збирка туристички валоризовала.

Део Ћирковићеве поставке

- Екипа професора са тузланског Универзитета, која је посетила Центар, износећи највише оцене о вредности скупљених експоната, рекла ми је да је ово превише вредно и превише значајно, те да овај ресурс превазилази могућности једног човека и невладине организације и да се овом збирком мора позабавити институција - причао је Ћирковић. Он каже да су његови експонати ресурс свих народа у Брчком.

Хоће ли ова збирка добити адекватан простор какав заслужује, знаће се брзо. Јер како каже овај необични вредни човек, његов сан је завршен, сада треба да говоре наука и стручњаци.