БиХ: Стоп и за млеко и за политичаре!

А. МАЦАНОВИЋ

29. 08. 2015. у 13:50

Млекари дали рок од пет дана властима БиХ да забране увоз из Хрватске или ће затворити границе. Одговорићемо жестоко на срамну провокацију Хрватске - каже први млекар РС Владимир Усорац

БиХ: Стоп и за млеко и за политичаре!

Уколико власти Босне и Херцеговине у року од пет дана не забране увоз млека и млечних производа из Хрватске у БиХ, млекари из БиХ ће стати на границе и затворити их. Забранићемо превоз сваке врсте робе из Хрватске, али и улаз хрватским политичарима у БиХ!

Ово је за "Новости" изјавио Владимир Усорац, председник Удружења пољопривредних произвођача РС, напомињући да је потез Хрватске и њихових политичара да стопирају увоз млека из БиХ "сраман и понижавајући за БиХ".

- То није само понижење са економске, политичке, него и са људске стране. Сада су показали своје право лице. Али сада је и време да коначно рашчистимо неке рачуне заувек - рекао је Усорац.

Као прву меру, млекари из БиХ тражиће од власти БиХ да се стопира увоз млека и млечних производа из Хрватске, док се не испита сумња да се њихове краве хране генетски модификованом сојом и кукурузом.

- Ми имамо такву информацију, па је следом тога и млеко из поједних хрватских млекара генетски модификовано. Због здравља наших грађана, али и поштовања прописа, ми под хитно тражимо да у року од пет дана буде забрањен увоз млека и млечних производа из Хрватске - категоричан је Усорац.

ПРОТЕСТНА НОТА Калаба је јуче уложио протестну ноту Делегацији Европске комисије у БиХ поводом одлуке о обустави извоза млека из БиХ у ЕУ и најавио да ће затражити састанак у Директорату у Бриселу да би добили објашњење зашто је и под којим околностима повучена раније одобрена листа млекара у БиХ који могу извозити своје производе.

Он је истакао да млекари из БиХ, осим тога, имају информацију да је млеко појединих произвођача из Хрватске "у ствари млеко у праху, помешано са водом", па ће и због тога тражити експертизу надлежних инспекција.

- Ово је потребно, тим пре, јер инспекције у БиХ контролишу млеко домаћих произвођача, али не и оних из ЕУ. Тако да је сада време да се неке ствари рашчисте за свагда - напомиње Усорац.

И док млекари спремају радикалне облике борбе, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба најавио је да би у понедељак, 31. августа, у Бриселу требало да разговара са директором Директората за здравље и безбедност хране Бернардом ван Гетеном о одлуци о обустави извоза млека из БиХ у ЕУ.

Калаба је Срни рекао да ће се чути са Ван Гетеном да би се дефинитивно договорили о предстојећем састанку.

- Сада се зна да је Хрватска поднела жалбу Европској комисији на одлуку о извозу млека из БиХ у ЕУ, а ја мислим да ћемо на овом састанку разјаснити зашто је то учињено - навео је Калаба.

Он је потврдио да ће разговору у Бриселу присуствовати и помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ и шеф сектора пољопривреде, прехране, шумарства и руралног развоја при овом министарству Душан Нешковић.

Калаба сматра да су процедуре прекршене јер је до 13. августа требало да стигну приговори на одлуку о извозу млека. Канцеларија је обавештена да је листа млекара из БиХ, којима је одобрен извоз у ЕУ објављена 16. јула и да ће постати валидна 26. августа.

Европска комисија је пре два дана суспендовала процедуру за укључивање на нову листу произвођача млека и млечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Делегација ЕУ у БиХ саопштила је да млекари из БиХ неће моћи да пласирају млеко и млечне производе на тржиште ЕУ до 16. септембра, када ће то питање разматрати надлежна секција Сталног одбора за ланац исхране и здравље животиња.

БиХ "ШАМАРА" КО КАКО ХОЋЕ

Порука која се шаље на овакав начин је да Босну и Херцеговину "шамара" како ко хоће, а због тога највише испаштају управо пољопривредници. Разочарани смо, али нисмо изненађени. БиХ је земља с којом се сви играју и своје политичке игре пребацују преко леђа компанија које вредно раде у овој земљи и од пољопривредника, што је још већа туга, рекао је за "Kliks.ba" директор сарајевског "Милкоса" Адин Факић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Besposlen

29.08.2015. 15:49

Ovako bi isto mi trebali u srbiji da uradimo, ali ne samo za mleko nego za mnogo toga . Treba neko da objasni hrvatima da ne mogu da se ponašaju kako oni hoće, hiljade kompanija posluju u srbiji, a srpske u hrvatskoj skoro da i ne dolaze jer nema uslova, ne može ni ćirilica, ne može ništa... a u srbiji se rašepurili kao da je sve njihovo

Francesco

31.08.2015. 00:04

@Patriota - Da ali kada ti proizvodi zadovolje osnovne kriterijume kvaliteta. Koliko puta vam se desilo da otvorite jogurt sa današnjim datumom, a on - prokisao? Postavljam pitanje, pa ako hoćete dajte odgovor.

Stig

31.08.2015. 08:10

Isto je i kod nas! Sa rastom mrznje protiv Srbije, raste i uvoz hrvatske robe u Srbiju! Kako to moze?