ВЕСЕЛО је било за викенд у новој кући Мире Стјепановић (45) из села Шушњари код Лакташа. А како и не би, кад се стављао цреп на нову кућу. На нови дом за ову самохрану мајку са двоје деце, који су изгубили све у прошлогодишњим мајским поплавама.

"Новости" су се у то увериле протеклог викенда, кад се на покривању Мирине куће скупило око 40 пријатеља и комшија, па се уз печено прасе и јагње све лепо прославило.

Од суботе, Мира и њена деца, Дејан (20) и Дејана (10) више нису бескућници, захваљујући помоћи добрих људи. У првом реду захваљујући Радмили Ериксон, председници Организације жена Савеза Срба у Шведској, која је донирала новац за градњу куће за Миру и децу.

Међутим, помоћ не би стигла на Мирину адресу да није било локалне хуманистикиње Миреле Ковачевић Рогуљић, која ју је усмерила на права врата.

- Прошле године, као хуманитарни активиста, била сам укључена у акције помоћи поплављенима и како имам бројне контакте са нашим људима у иностранству, они су желели да помогну, али исто тако и да њихова помоћ оде у праве руке - прича за "Новости" Мирела Ковачевић Рогуљић.

Организацији Срба из Шведске је предложила да помогне једној породици у Републици Српској, а једној у Србији.

КРЕВЕТ НА СПРАТ Осим што је на кућу стављен цреп, ускоро ће у нови дом Стјепановића почети да стиже и нешто намештаја за прву помоћ. За почетак то ће бити кревет на спрат, коме ће се највише обрадовати мала Дејана (10), јер је то била њена жеља.

- Мој избор је пао на самохрану мајку, јер цели живот радим са мајкама са децом и старијим људима, тако да су ми они увек били на првом месту. Мира је и пре поплава живела у заиста тешким условима, један контејнер је био све њој и њеној деци - присећа се Мирела.

А помоћ је, каже, заиста отишла у праве руке, у шта су се увериле и представнице организације из Шведске, које су Миру заволеле на први поглед.

- Она се њима толико свидела, јер је до краја сваки динар који су дали оправдала и све уложила само у изградњу куће. Толика је била њена жеља да има нови дом - истиче Мирела.

На крају, Радмила Ериксон, председница српске организације из Шведске, обећала је Мири и деци да ће уз њих бити до краја свог живота, а прва следећа помоћ биће дрва за предстојећу зиму!

- Не знам како да се захвалим и шта да кажем тим дивним људима, госпођи Радмили, пре свега, и нашој Мирели - рекла нам је Мира, која је блистала од среће и није могла да верује да је дочекала дан да се усели у нову кућу.

Показала је да не само да је вредна жена која се бори за своју децу, него да је и добар домаћин, јер се потрудила па је направила чорбу за госте, а скупило се новца и да се испеку прасе и јагње, па су сви гости били одушевљени и пуни речи хвале за Миру и њену слављеничку гозбу.

Весело ће сигурно бити и крајем јуна, кад овој трочланој породици у посету стиже Радмила Ериксон, која ће донети новац да се плате мајстори. Њима се Мира посебно захвалила, каже, јер јој нису пуно наплатили свој рад.