ПРОПИСИМА у Републици Српској стриктно је забрањен увоз, употреба и производња, чак и транзит преко њене територије производа који садрже генетски модификоване организме (ГМО), али они ипак улазе у Босну и Херцеговину, а самим тим и у Српску, и то преко Федерације!

Ово је, за "Новости", потврдио и декан Пољопривредног факултета у Бањалуци професор Никола Мићић који каже да је проблем неусклађеност закона у Српској са Законом о ГМО БиХ.

Док Закон о ГМО Републике Српске стриктно забрањује употребу ГМО и њихових производа, укључујући чак и транзит преко подручја РС, Закон о ГМО БиХ то дозвољава, под одговарајућим условима регулисаним Законом и подзаконским актима.

Тако тврдње надлежних да у РС нема ГМ хране падају у воду, јер се преко границе у Федерацији генетски модификована храна и семе могу увести, и лако могу да заврше и на тржишту Српске.

Осим тога, проблем је, кажу стручњаци, и неадекватна оспособљеност наших лабораторија за испитивање присуства на ГМО.

ОРАШЈЕ, ИЗАЧИЋ, БРЧКО УВОЗНИЦИ кажу да храна која се увози у Републику Српску пролази строге контроле, ради утврђивања присуства генетски модификованих производа. Ипак, тврде, да таква ситуација није на граничном прелазу у Брчком и Федерацији, где таква роба улази без икакве контроле. Према њиховим подацима, храна за животиње без икаквог узимања узорака улази на граничним прелазима Орашје, Изачић и Брчко.

- Ми смо 2008. године на анализу домаћим лабораторијама послали једно семе за које смо сумњали да је ГМ, и та анализа је показала да оно није генетски модификовано. Међутим, кад смо исто семе послали на додатну анализу у Словенију, та анализа је показала присуство ГМО - истиче, за "Новости", Мићић и напомиње да домаће лабораторије нису акредитоване и немају лиценцу за испитавање на присуство ГМО, односно нису увезане у европску "енгл мрежу".

- Преко нашег ресорног министарства затражили смо да у одговарајућим правилницима мора да стоји да само лабораторија чланица те мреже може да врши испитивања, а не овако како је сада, јер је очито да нико ни не контролише увоз ГМО хране и семена, а још нас на све то лажу о обављеним контролама и резултатима - каже професор Мићић.

Иначе, у последњем Извештају о спроведеном плану праћења хране и хране за животиње у БиХ у 2013. години, који је припремила Агенција за безбедност хране БиХ, а у јулу прошле године усвојио Савет министара БиХ, наводи се да је од око 100 узорака хране за људе и животиње, чак две трећине било позитивно на ГМО!

НИКО НЕМА ДОЗВОЛУ! У БИХ четири институције поседују опрему и кадрове оспособљене за проналажење ГМО у храни, али засада ниједна не поседује овлашћење за узимање узорака и контролу на присуство генетичких модификација на нивоу БиХ - наводи се у анализи Министарства пољопривреде РС. Лабораторије су упутиле захтев Савету министара БиХ који треба да их овласти за наведене анализе.

Анализу је урадио Институт за инжењерство и биотехнологију Универзитета у Сарајеву, а узорци су узети у трговачким центрима и фабрикама хране за животиње у 17 градова широм БиХ, од којих је 72 било увозног порекла, а 28 домаћих.

Тестирани су месни производи са састојцима на бази соје, мусли, кукурузне пахуљице, мешане житарице, пекарски производи који садрже кукуруз, међу којима кекс и грицкалице, као и храна за животиње на бази соје и кукуруза.

- Од укупно 45 анализираних узорака хране за људску употребу, 26 узорака је било позитивно, односно утврђено је присуство ГМО, док је 19 узорака било негативно. Од 48 анализираних узорака хране за животиње 41 је био позитиван, док је седам било негативно - наводи се у Извештају.

Стручњаци истичу да је ову област потребно хитно уредити и да треба успоставити систем који би био једнако решен у оба ентитета и на нивоу целе БиХ.

- Док се то не деси, имаћемо хаос на тржишту, какав тренутно јесте у БиХ, у коју улази све и свашта споља - истиче професор Мићић.