БАЊАЛУКА - Грађани у Републици Српској већ годинама тешко могу са две просечне плате да напуне синдикалну потрошачку корпу за четворочлану породицу.

Ова корпа је на крају прошле године у Српској за четворочлану породицу износила 1.849 марака, подаци су Савеза синдиката РС.

Та цифра је била и током читаве године уз мале промене од 50 марака у летњим месецима.

Ипак, оно што забрињава и синдикалце, али и Удружење потрошача РС, је чињеница да синдикална корпа за породицу у Српској вреди више од две плате и да се то не мења већ годинама.

Пошто је просечна плата у РС око 850 марака јасно се види се да ни две плате у породици нису довољне за синдикалну потрошачку корпу за месеца дана и да сваког месеца мора да се пронађе још пар стотина марака како би се премостило до плате.

Наравно, пуњење синдикалне корпе за породицу са минимално четири члана изгледа још страшније уколико само један члан породице ради или уколико су примања у породици мања од просечне плате. Онда се преживљавање месеца претвара у борбу за голи живот.

Више од половине корпе заузима прехрана, становање и комуналне услуге. На ове ставке четворочлана породица у Српској месечно издваја чак око 1.200 марака. Остатак новца одлази на одећу, обућу, хигијену, превоз...

УВОЗ ДИЖЕ ЦЕНЕ НАЈВЕЋИ проблем за живот наших грађана и њихову куповну моћ је увоз. Ми сада у РС, али и у БиХ, имамо око 60 одсто увозних прехрамбених производа које наши грађани просто морају да купују јер нема домаћих. Због тог увоза и цене су високе па диктирају и месечни буџет, појашњава Петровић.

Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС, каже за "Новости" да оно што може да охрабри грађане јесте да су цене прехрамбених производа у Републици Српској стабилне у последњих неколико година и да нема већих скокова.

Он каже да су се грађани у Српској већ, нажалост, навикли да су мало две плате за четворочлану породицу и то је оно што забрињава.

- Грађани у Српској, велика већина, мора опрезно да купује и троши новац током месеца. Тако се купује све мање меса, воћа, одеће и обуће, а све да би се развукао новац до следеће плате. Када на то дођу поскупљења, поготово воћа и поврћа, где су и највеће осцилације цена, онда се то осети и на месечном буџету - наводи Петровић.


КРЕДИТ ИЛИ МИНУС

ЕКОНОМСКИ стручњаци кажу за "Новости" да због вискоких цена производа, а малих плата, грађани живе на кредит и од минуса.

- Једино ко профитира на рачун малих плата а високих цена су банке и разне микрокредитне организације које грађанима нуде разне минусе и кредите, појашњавају економисти.