Млинчићи: Воденице као из праве бајке

Сл. П.

31. 01. 2015. у 18:45

Млинчићи код Јајца, један од 27 националних споменика, привлаче пажњу путника намерника, нарочито током зиме. Саниране и обновљене воденице које су оштећене пре три године у подметнутом пожару

Млинчићи: Воденице као из праве бајке

ЈАЈЦЕ - Млинчићи који су подигнути још у средњем веку и деле велико од малог Пливског језера спадају у један од 27 националних споменика у Јајцу под заштитом државе. Одлуком Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине, комплекс од 20 воденица на Пливи прогласила је културним крајоликом пре шест година.

У међувремену, пре три године, још увек непознати вандали подметнули су пожар у ком су четири воденице знатно оштећене. Касније, захваљујући ентузијастима и љубитељима природе из регије, оне су саниране и обновљене.

Сада ови млинови не мељу брашно, али је ово целина која никога неће оставити равнодушним. Поготово путнике-намернике који се запуте од Шипова до Јајца где се на половини те релације налази овај бисер природе. Он је дошао до изражаја последњих дана - када је снег направио природну и незаборавну декорацију.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације