Катанац доноси 200 отказа?

С. Мишљеновић

08. 12. 2014. у 08:11

Катанац доноси 200 отказа?
Привремени управник Бобар банке Саво Шеваљевић спрема извештај агенцији за банкарство РС. Тражиће се од главних акционара да се изјасне могу ли да докапитализују банку

БАЊАЛУКА - Привремени управник Бобар банке Саво Шеваљевић најавио је да ће Агенцији за банкарство Републике Српске до 20. децембра поднети извештај с циљем убрзања процеса решавања стања у овој банци. Овај извештај биће кључан за даљи опстанак или евентуално гашење банке.

Шеваљевић каже да банка ради, да безготовинско плаћање ради, али не и шалтери, јер су блокирани депозити. Он је рекао да грађани своје депозите могу да подигну на шалтерима других банака, где ће отворити текући рачун на који ће им бити пребачен новац. Подсетио је и да ће пензионери, уз личну карту, моћи да подигну пензије у Новој банци.

Шеваљевић није могао да каже да ли је за Бобар банку најизгледније решење ликвидација, као ни колико новца у овој банци имају институције Српске.

- Ликвидација је једна од солуција, али било би грубо да то категорички тврдим. У понедељак ћу да тражим од главних акционара да се изјасне да ли имају могућност да докапитализују банку - изјавио је Шеваљевић.

Он је напоменуо да је у Бобар банци запослено око 200 радника и да ће у случају ликвидације банке радна места бити угашена. Шеваљевић је, уз то, оценио да се могло и раније реаговати на ситуацију у Бобар банци.

Он је нагласио да је направљен програм рада и да се прво мора направити чишћење активе, односно губитака, а то су кредити из Е категорије.

БЛОКИРАНО ПЕТ МИЛИОНА ГРАДОНАЧЕЛНИК Требиња Славко Вучуревић рекао је јуче да због скоро пет милиона КМ који су блокирани у Бобар банци, локална заједница неће моћи да функционише. Вучуревић је на конференцији за новинаре затражио од Владе Републике Српске, републичке Агенције за банкарство и принудне управе Бобар банке да нађу решење за враћање тог новца градској управи. Међутим, шеф одборничког Клуба СНСД у Требињу Здравко Бутулија изјавио је да Вучуревић износи неистине и додао да су у буџету града за 2014. годину „укупно исказана револвинг средства 947.000 КМ, која су се налазила у Бобар банци и у Новој банци“.

- Морам да извршим и резервисања да бих направио билансну позицију како бих знао шта да предложим Агенцији. С друге стране, активност коју водим јесте да од акционара тражим додатна средства да бисмо могли да доведемо банку у пуну функцију ако постоји могућност њене докапитализације и функционисања у пуном капацитету - каже Шеваљевић и додаје да је потребно урадити и попис имовине.

Агенција за банкарство Републике Српске одредила је 27. новембра у Бобар банци привременог управника, који је обавезан да у року од 60 дана од дана именовања предложи мере из Закона о банкама.

Подсећања ради, власник компаније „Бобар“ Гаврило Бато Бобар, изненада је преминуо 30. септембра ове године у Бијељини. Из банке су после његове смрти истакли да се пословање банке наставља нормално. Међутим, извештај о пословању банака у РС у првих шест месеци ове године показује да је Бобар банка пословала са губитком од 13,7 милиона КМ.

КРСМАНОВИЋ: ИСТРАЖИТИ КО ЈЕ КРИВ

ЗДРАВКО Крсмановић, потпредседник и посланик Народног демократског покрета, изјавио је да се мора истражити ситуација са Бобар банком, наводећи да је више од 160 милиона КМ депозита у њој блокирано.

- Само „Електропривреда РС“ у Бобар банци има орочених 10 милиона конвертибилних марака, Хидроелектране на Требишњици имају два милиона КМ блокираног депозита. Ту је и новац Хидроелектране на Дрини и Термоелектрана „Гацко“. Гарантујем да ће та банка за 30 дана бити у ликвидацији - рекао је Крсмановић.

Оценио је недопустивим „што нико ништа не предузима, што се органи гоњења праве невешти“ и рекао да је давање јавних средстава на располагање приватној банци без икакве заштите „једноставно криминал за који ће неко пре или касније одговарати“. Р. Г.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације