ШАМАЦ - Станко Бендаревић један је од најпознатијих љубитеља природе и један од најупорнијих људи у шамачком крају. Пре катастрофалних мајских поплава био је једини у Републици Српској који се посветио узгоју дивљих зечева. Али, његову фарму, у којој је за осам година изградио 70 кавеза и селектовао 60 породица, нажалост, уништила је вода. Он сада креће од почетка, решен да врло брзо подигне нову фарму.

- Имао сам 200 зечева и ниједан није остао. За неколико дана је требало да их предам у ловишта и да се докопају шуме, међутим сви су подављени за 40 минута, остао сам без иједног зечјег уха. И поред свега не одустајем - каже Бендаревић.

Сад кад је на другом почетку, Станко се присећа како је све кренуло.

- Први кораци били су тешки, многи су ми се подсмевали. Схватио сам да ће наше шуме остати без лепотана зеца, јер се на ову врсту дивљачи сручила сва могућа невоља. Уништавали су их саобраћај, хербициди, пестициди, птице грабљивице, неправилно понашање ловаца... Знао сам шта радим и породица се цела укључила, спојили смо корисно са лепим. Кад је кренуло, и ловци овог крају су се укључили у причу - сећа се Бендаревић.

Станко Бендаревић тврди да неће дозволити да се у Посавини дивљи зец види само на ловачким календарима.

- Захваљујући људима добре воље из Херцеговине и Истре, добио сам неколико парова. Сада имам само 15 породица, али ћу за две-три године фарму сигурно довести на ниво на којем је била до пре неколико месеци - каже Станко.

ДОБРА ЗАРАДА Овим послом, каже Станко, може се и добро зарадити. Пре поплава могао је ловачким удружењима да прода зеца старог 15 седмица за сто евра. Поплаве су Станку Бендаревићу само на фарми зечева нанеле штету већу од 20.000 евра, јер је 200 зечева нестало у води, уместо у шуми.

Посао на фарми зечева није посебно тежак. Дневно је потребно овим лепим животињама посветити два часа.

- Има он посебну храну, која је смеса свега што му је потребно, од лекова до витамина. Међутим, добије он из моје руке као гратис јабуку, шаргарепу, младу зелену детелину, а купус му је најтеже припремити. Посебно се води рачуна да му се редовно дају чиста вода и храна, да се почисти кавез и да се види да ли има угинућа - појашњава овај заљубљеник у природу.

До поплава ловачка удружења широм Републике Српске куповала су зечеве од Станка и попуњавала своја ловишта.

- Искључиво их преузимају ловачка удружења која их пуштају у шуме око Приједора, Читлука, Посушја, Широког Бријега, Бањалуке. Све то раде како би обновили и повећали број ове врсте дивљачи на свом терену - каже Станко.