Момчило посветио живот Тесли

А. МАЦАНОВИЋ

21. 10. 2014. у 14:22

Момчило посветио живот Тесли
Момчило Гаврановић, инжењер из Бањалуке, опчињен делом великог научника Николе Тесле. Написао књигу о генију, али је могао да је штампа само у 20 примерака

БАЊАЛУКА - Много је широм света оних који се диве великом српском научнику Николи Тесли, а међу њима је инжењер телекомуникација из Бањалуке Момчило Гаврановић (72), који је посветио цели живот изучавању живота и дела овог генија.

О њему је написао и књигу на 456 страна, под насловом „Тесла, сунце живота“, коју због скромних пензионерских примања, није могао да штампа у више од двадесетак примерака.

- Име Николе Тесле сам први пут чуо у четвртом разреду основне школе, још давне 1953. године, када нам је учитељ поменуо да је читао чланак о Тесли, српском генију из Лике. Касније, кроз читаво школовање, ниједан професор није поменуо Теслу, нити је о њему било слова у наставним плановима и програмима. То ме заболело и од тада покушавам да исправим неправду, што ме и нагнало да напишем књигу о Тесли - каже Гаврановић за „Новости“.

О животу и делу Тесле се каже, највише информисао из књиге првог Теслиног биографа Џона О’Нила, који је већ на првој страници своје књиге под насловом „Ненадмашни геније“ написао да је „Никола Тесла створио нов свет, раван је боговима на Олимпу и Грци би му подигли олтар“.

- Изучавајући његов живот и дело могао сам да закључим да је сам Бог подарио надљудски ум Николи Тесли - каже Гаврановић и наводи да је Тесла живео мученичким животом, свесно подносећи патњу и одричући се иметка и богатства ради остварења Божијих циљева.

О књизи коју је написао Гаврановић „Тесла, сунце живота“ књижевник Живко Вујић пише да је свакако „јединствена, јер су написане бројне књиге о Тесли, али оваква није“.

Гаврановић од Министарства просвете и културе РС ових дана очекује одговор - хоће ли добити помоћ у доштампавању књиге.


АУТОР

Момчило Гаврановић је рођен у Ламовитој код Приједора 1942. године. Школовао се у Сарајеву и Љубљани. Цео радни век је провео радећи у „Југословенским железницама“, обављајући инжењерске послове. Објављивао је стручне чланке из
области електротехнике у листу „Глас железничара“. Аутор је и књиге „Зов мртвих душа“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације