Република Српска на Немањином путу

М. ФИЛИПОВИЋ

11. 10. 2014. у 07:49

Република Српска на Немањином путу
У Бањалуци откривен споменик једном од најзначајнијих владара Србије. Додик: Споменик нас обавезује да наставимо борбу за демократску Ррепублику Српску

НА слободарским и храбрим идејама утемељивача српске државе Стефана Немање јачамо Републику и наше братске везе са Србијом. Док стојимо испред ове величанствене скулптуре, имамо обавезу да наставимо да се боримо за што јачу, слободну, демократску и самосталну Српску.

Ово је јуче у Бањалуци изјавио председник Српске Милорад Додик током свечаности посвећене откривању споменика Стефану Немањи, једном од најзначајнијих српских владара и родоначелника владарске династије Немањића.

Споменик је освештао патријарх српски Иринеј, уз саслужење бањалучког владике Јефрема и свештенства, а у присуству највиших званичника Српске, градоначелника Бањалуке, градоначелника Новог Сада, представника дипломатског кора и бројних Бањалучана.

Споменик, који је постављен испред Музеја РС, дело је новосадског уметника Љубомира Шћепановића, а поклон је новосадског фонда „Достојанство“, чији је оснивач организација „Трећа Србија“. На овај начин обележено је 900 година од рођења Стефана Немање.

Председник РС Милорад Додик поручио је да подизање овог споменика потврђује снажну тежњу за јачањем и развојем демократске и слободне Српске.

- Наша тежња је да Српска буде што мање ентитет, а што више држава. То је наш легитиман политички циљ - рекао је Додик.

Он је нагласио да је поносан што је први споменик Стефану Немањи изграђен баш у Бањалуци, у Српској, где српски народ чува и негује слободарску идеју Немањића.

Свечаност је почела интонирањем химна Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“, а бањалучки глумац Горан Јокић подсетио је на речи великог српског државника: „Народ који нема своју земљу не може се назвати народом“.

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Стефан Немања оставио трајан споменик у српској историји и да су неке његове поруке упућене Србима и данас актуелне.

- Речи Стефана Немање упућене Србима су да чувају своју веру, језик, културу и историју. Те речи било би добро данас поновити и у Српској и у Србији и Србима широм света - нагласио је српски патријарх.

Патријарх Иринеј рекао је да су таква поука и савет Стефана Немање потребни и данас српском народу.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је дело Стефана Немање непревазиђено.

- Поносни смо што смо открили споменик оцу српске нације у Бањалуци - казао је Гаврановић.


НАСЛОЊЕН НА МАЧ

На скулптури је Стефан Немања приказан са владарском круном, наслоњен на мач у десној руци. Споменик је висок око пет метара и заузима централни простор испред Музеја РС и Народне универзитетске библиотеке РС у центру Бањалуке.

Председник Фонда „Достојанство“ Мирослав Паровић је рекао да Срби имају обавезу да изграде снажну државу.

- Подизањем споменика Стефану Немањи поставили смо камен темељац тог великог подухвата - рекао је Паровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације