У КБЦ Др Драгиша Мишовић од ковида лече оболеле малишане: Тек рођени, а већ се боре са короном (ВИДЕО)

И. КОВАЧИЋ

петак, 10. 07. 2020. у 11:00

У КБЦ Др Драгиша Мишовић од ковида лече оболеле малишане: Тек рођени, а већ се боре са короном (ВИДЕО)

Фото Д. Миловановић

На лечењу тренутно 30 деце и 19 мајки. Сви су ковид-позитивни и сви добијају неопходну терапију. И код најмлађих се јавља упала плућа
БЕБУ стару свега 24 дана у соби Дечје болнице за плућне болести и туберкулозу узима у наручје медицинска сестра у скафандеру са маском и под визиром. Руке у гуменим рукавицама пажљиво држе флашицу. Мајка је у другој соби и не може да буде са дететом. О маленој девојчици из Смедерава пуних пет дана непрекидно брину лекари. Опоравља се од тешке упале плућа, чији је узрок ковид 19.

Овај призор екипа "Новости" затекла је јуче у Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић" у Београду - ковид-центру за збрињавање заражене деце у Србији. На лечењу у овој установи тренутно се налази 30 деце и 19 мајки. Сви су ковид-позитивни и сви добијају неопходну терапију.

ЛЕЧЕЊЕ ТРАЈЕ ПЕТ ДАНА - НА лечењу од короне деца углавном проведу од пет до шест дана - каже др Оливера Остојић. - Чим им се попрви опште стање, отпуштамо их кући, а 14 дана након првог PCR теста упућују се да ураде други. Бебе не отпуштамо из болнице док им други налаз PCR теста не буде негативан, јер њихово здравље је много осетљивије и зато их дуже задржавамо.

- У првом таласу новорођенчад, бебе и старија деце нису имала тежу клиничку слику - каже др Оливера Остојић, управница ове болнице. - Сада је другачије, и код деце се јавља упала плућа. Имамо и много више заражених. У првом налету епидемије нису радиле школе, вртићи, тржни центри... Статистика показује на сто заражених, само један може да испољи тешку клиничку слику, а ако је инфицирано хиљаду, онда ће чак стотину да развије тежи облик болести. Ту је разлика између два пика епидемије.

Међу пацијентима дечје болнице чак 70 одсто су бебе. О девојчици из Београда, старој непуних месец дана, брине болничко особље. Њена мајка због погоршања ковида 19 смештена је у истој болници.

- Код нас су и четири бебе из Новог Пазара старе свега неколико дана - каже нам др Остојић. - Оне су збринуте са својим мајкама и засад су добро, само једна је морала да добије кисеоник и да неко време проведе у инкубатору.

Медицинска сестра брине о беби старој 24 дана

Према речима наше саговорнице, код беба се углавном не развија упала плућа. Код њих се симптоми инфекције вирусом корона најчешће показују као благе температуре и дијареје.


Тинејџери су, међутим, нешто сасвим друго.

На другом спрату "Мишовића" леже старија деца. Собе девојчица и дечака су раздвојене, јер, како наглашава главна сестра Зорица Радошевић, није време за симпатије. У соби где су девојчице чује се смех, а др Оливера Остојић их опомиње да се смире и да ставе маске:

Мали пацијент Филип (12)

- Све оне се лече од упале плућа. Зато су и хоспитализоване да им се стање не би погоршавало.

Две седамнаестогодишњакиње из Београда кажу да су први симптоми били бол у грудима и губитак чула укуса и мириса. Било је то више него довљно за сумњу на корону:

- Боље нам је откад пијемо лекове. Овде смо се и спријатељиле - кажу девојчице.Код дечака атмосфера је мирнија. Свако је у свом кревету. Време прекраћују игрицама на телефону. Међу шеснаестогодишњацима је и четири године млађи Филип.

Др Оливера Остојић

- Свиђа ми се друштво старијих, али углавном проводим време уз телефон, јер морам да мирујем - каже нам. - Мама и тата долазе у посету, али могу да их видим и поздравим само са прозора.

Од почетка епидемије вируса корона ниједно дете због погоршања ковида 19 није морало да се интубира и прикључи на респиратор.

- Трудимо се да тако и остане - истичу лекари "Мишовића".

Тим Дечје болнице у "Мишовићу"Пратите нас и путем иОС и андроид апликације