Пирати крстаре код Смедерева, сукоби све чешћи и бруталнији: Због дунавских гусара, пловидба уз полицијску пратњу

Ј. ИЛИЋ

четвртак, 09. 07. 2020. у 11:00

Пирати крстаре код Смедерева, сукоби све чешћи и бруталнији: Због дунавских гусара, пловидба уз полицијску пратњу

Пристаниште у Смедереву Фото Н. Живановић

Последњи случај напада на 50 метара од полицијске станице
СМЕДЕРЕВО је центар речне пиратерије. Дунавски пирати држе под опсадом овај акваторијум дуже од деценије, а сукоби са посадама су све чешћи и бруталнији. Зато стиже нови апел професионалних лађара да за овај део пловног пута кроз Србију бродови добију чак и полицијску пратњу.

У Удружењу професионалних лађара Србије тврде да надлежни годинама не успевају да изађу на крај са речним бандама и обезбеде сигурност бродова и посада. Они упозоравају да ће, уколико полиција хитно не прикаже план борбе против криминала у овом сектору, прогласити Смедерево за црвену зону пловидбе.

- Проблем пловидбе, пристајања и сидрења у зони Смедерева је добио и статус опасног по живот - оцењује Бранислав Вајда, председник Удружења професионалних лађара Србије. - Последњи случај напада пирата се догодио у ноћи 26. маја, и то на 50 метара од полицијске станице на смедеревском кеју. Тада су маскирани разбојници упали на брод, отворили товарни простор и почели са крађом. Друга група разбојника је ушла у стамбене просторије и почела да пљачка личне ствари и новац од посаде. Посада је покушала да им се супротстави, али су физички нападнути металним пајсерима. Само чистом срећом је спречено крвопролиће.

ЈЕДАН ЧАМАЦ ПОЛИЦИЈСКА управа Смедерево није гранична, али се стара о безбедности на делу међународног пловног пута. Речну полицију Смедерево је добило тек 2015. године, а она на располагању има само један чамац.

По Вајдиним речима, дежурни полицајац није реаговао, уз објашњење да камере за надзор баш тада нису радиле, а криминалистичка полиција на увиђај је дошла тек након шест сати. Разбојници до сада нису ухваћени.

После овог инцидента, као и серије рајзбојништава и крађа, пре неколико дана први пут један брод пловио је крај Смедерева под полицијском пратњом.

У ноћи 3. јула, домаћем танкеру који је упловљавао у Смедерево из луке Мидија, у узводној пловидби се придружила патрола речне полиције. Полицијски чамац је пратио танкер до истоварног терминала у Смедереву, пружајући посади заштиту од евентуалних напада локалних пирата.

- Службеници МУП су посаветовали посаду да ипак обрате пажњу за време боравка у акваторију Смедерева и да им се, уколико дође до напада или покушаја крађе, обрате и затраже помоћ. Заиста поздрављамо ову акцију, и надамо се да ћемо заједничким залагањем скинути Смедерево са листе небезбедних пристаништа - каже Вајда.

Лађари имају и предлог за "жариште" пиратерије у Србији.

- Предлажемо увођење "вруће линије", односно директне везе са дежурном службом или увођење дежурног ВХФ канала на којем би се сви бродови могли обраћати полицији у случају потребе - наводи се у саопштењу Управног одбора Удружења лађара Србије.

Остаје дилема има ли полиција кадра и опреме за редовно праћење брдова. Ипак, оно што у МУП обећавају лађарима јесте да ће проблем бити превазиђен након што лука из центра града буде измештена на локацију у индустријској зони, где ускоро почињу први радови на изградњи лучких капацитета.

Лука Смедерево једна је од највећих утоварно-истоварних лука на Дунаву, а овде годишње пристане око 5.000 бродова. Она је уједно и пристаниште за међународни речни саобраћај, па се контрола врши у складу са прописима који важе за граничне прелазе.


ШТЕТА СЕ МЕРИ МИЛИОНИМА ЕВРА

ПИРАТИ највише краду гориво, угаљ, челик, кукуруз и жито. Вредност прокријумчарене робе, према неким рачуницама, износи више од 3,5 милиона евра годишње. Полиција сумња и да су поједини инострани бродови на вези са локалним шверцерима, а да послодавцима пријављују крађе како би се наплатило осигурање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације