Српски војници почивају у Холандији: Побегли из логора, страдали од шпанског грипа

Д.Н.

среда, 08. 07. 2020. у 22:28

Српски војници почивају у Холандији: Побегли из логора, страдали од шпанског грипа

ФОТО Д. Новковић

Докумантарна изложба о страдању 165 српских војника, од којих је 91 преминуо у Холандији од последица шпанског грипа
У Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је изложба „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“, чији су аутори историчар Ана Јелић и етнолог и антрополог Ненад Карамијалковић.


Одржана је и промоција истоимене књиге, аутора Татјане и Фабијана Вендрига и Џона М. Стинена, који су је написали на основу истраживања започетог 2012. године. На документарној изложби посетиоци могу да се упознају са хронологијом страдања 165 српских војника, од којих је 91 преминуо у Холандији од последица шпанског грипа. На паноима су истакнути спискови са именима страдалих српских војника, документа, фотографије и лични предмети, као и писма добијена од породице. Реч је о војницима заробљеним у Првом светском рату, који су доспели у логоре  Аустроугарске и Немачке, а потом побегли у Холандију.


Већина њих била је заробљена у централној Србији и Косову, а затим пребачена у Ковин, Земун, Сремску Митровицу или у Смедерево. Пет до 10 дана након тога они су одвожени, махом преко Темишвара, до Браунауа и Хајнрихстрина, два највећа аустроугарска логора. Одатле су српски ратни заробљеници пребачени у Немачку, где се највећи број логора за њих налазио у провинцији Хановер. Касније су многи пребегли у Холандију, где је 91 војник преминуо од смртоносног шпанског грипа. Међу њима било је и 12 војника са подручја Браничевског округа.

Посмртни остаци преминулих у девет холандских градова, 1938. године пренети су у Јиндриховице, где им је подигнут споменик, који одржавају дијаспора из Србије и холандска црква.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације