СВЕЧАНОСТ У ОБНОВЉЕНОЈ ЦРКВИ БРАЋЕ НЕМАЊИЋА: Овде су верници вековима одржавали службу под отвореним небом, а и крштавали децу под оморовим гранама

Р.Миловић

уторак, 07. 07. 2020. у 15:34

СВЕЧАНОСТ У ОБНОВЉЕНОЈ ЦРКВИ БРАЋЕ НЕМАЊИЋА: Овде су верници вековима одржавали службу под отвореним небом, а и крштавали децу под оморовим гранама
Све до изградње цркве, овдашњи верници и свештеници су вековима у назад, на темељима срушене цркве, одржавали службу под отвореним небом, а и крштавали децу под оморовим гранама
Изнад Борика, на обронцима Деветака  који припада подручју Романијс јуче је на пропланку  Црквине (1.100 м),  у обновљеној цркви „Св.Јована Крститеља“, одржана световна служба у цркви задужбини браће Драгутина и Милутина Немањића, која је овде изграђена у 13 веку, а срушена у турско доба 1581.године. Овим подручјем је у пред-турско доба, владала породица Котроманића која је била у сродству са Немањићима.

- Владика Григорије је 26.септембра 2015. године освештао новоизграђени храм, који смо градили од 2008. године, срећом по нас, за метар два ниже од старих темеља цркве, што је омогућило археолозима из Бањалуке Љиљани Парежиња и Љубици Средић да несметано обаве конзервацију старих темеља Цркве од 100 квадратних метара са олтарем 4,60 х 3,25 метара и недвосмислено потврде, овде вековима познату чињеницу о постојању цркве – задужбине браће  Драгутина и Милутина Немањића – кажу за „Новости“ Зоран Косорић и Драгиша Јовичић, који су били на челу грађевинског одбора у доба обнове цркве у Црквинама.


Све до изградње цркве, овдашњи верници и свештеници су вековима у назад, на темељима срушене цркве, одржавали службу под отвореним небом, а и крштавали децу под оморовим гранама .

- Овде је посебно свечано на Ивањдан и на Усјековеније главе св. Јована Крститеља, када нам у госте дођу становници из Рогатице, Сокоца, Хан Пијеска и градова са обала Дрине.До сада смо обавили бројна крштења и  венчања, највише деце од родитеља који воде порекло са Борика и Рогатице, а живе у Лазаревцу, Чачку, Обреновцу,Грчкој , Аустралији… каже за „Новости“ Драган Јовић, свештеник у Црквинама , који опслужује и цркву на Борикама.


Архитекта Зоран Чаркић из Рогатице је направио спој Руске цркве од дрвета и Српске православне брвнаре, па се због тога архитектонским изгледом разликује од свих других на Романијском и Горњедринском подручју. План је да цтква у Црквинама постане манастир. Темељи ове цркве- задужбине краљевске породице Немањић су, сада под заштитом и спадају у културно-историјско и природно наслеђе Босне и Херцеговине.
Домаћин Крсној слави, ове године је у Црквунама je био Зоран Косорић из села Бекечи.
-Нас са истим презименом у Роатици имају тројица Зорана. Само сам ја неожењен, најмлађи од њих, са вером у Бога да ћу се ове године венчати у овом храму у Црквинама, оптимиста је Зоран Косорић.

За разлику од предходних година, окупљње грађана око храма у Црквинама, контролисала је Полиција, јер се на подручју Рогатице увећао број оболелих од вируса корона.                                   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације