Монографија коју је Вучић поклонио Путину баца ново светло на улогу Црвене армије: За Југославију пало 12.000 руских војника (ФОТО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 15:00

Монографија коју је Вучић поклонио Путину баца ново светло на улогу Црвене армије: За Југославију пало 12.000 руских војника (ФОТО)

Руси се и дан-данас клањају сенима погинулих предака Фото Приватна архива

Само у Операцији Београд и чувеној Батинској бици погинуло их двоструко више од досад пописаних
НУЛТИ примерак монографије "Меморијали Црвене армије Совјетског Савеза на тлу Југославије - ратне жртве 1944-1945.", на руском језику, председник Александар Вучић поклонио је у званичном протоколу председнику Руске Федерације Владимиру Путину током недавне посете Москви.

Иза овог обимног, јединственог дела од 718 страница, које је сведочанство епске борбе руских ослободилаца, "крију" се године истраживања, а аутори су два Јагодинца: историчар мр Дејан Танић, директор Историјског архива у овом граду, и публициста Златомир Лазић. Руско издање, важно за потомке погинулих, у штампи је, док ће издање на српском језику бити урађено наредног месеца.

Реч је о пројекту јединственом у Европи, јер су први пут представљени прецизни спискови свих погинулих црвеноармејаца на тлу бивше Југославије од септембра 1944. до априла 1945. године. Приликом последњих истраживања, рађених шездесетих година прошлог века, утврђено је да је погинуло 7.878 црвеноармејаца, од којих су око 1.000 њих била Н. Н. лица.

САРАДЊА ИЗДАВАЧКА кућа "Гамбит", публицисте Златомира Лазића, током припреме ове важне монографије, радила је у сарадњи са Сергејем Глушченком, међународним координатором "Бесмртног пука" и руско-српском организацијом "Меморијали".

- Све смо их идентификовали и открили да је укупно погинуло 11.800 црвеноармејаца, што је готово 4.000 више него што се до сада знало. Навели смо њихова имена и презимена, датуме и места рођења, припадност јединици, места погибије и првобитног сахрањивања, јер су сахрањивани на преко 400 локација, са којих су касније ексхумирани и положени у 12 меморијала од којих је један у Јагодини - наводи мр Танић, и додаје да су податке пет година сакупљали у руским архивима, Архиву Југославије, регионалним архивима и музејима и из документације СУБНОР-а.

Монографија чији су рецензенти историчари, проф. др Предраг Марковић и проф. др Алексеј Тимофејев, а научни консултанти сарадници Историјског одељења Руске академије наука, несумњиво даје значајан допринос у истраживању историје Другог светског рата, јер баца сасвим ново светло на улогу Црвене армије и истиче њен значај.

Дејан Танић с примерком монографије предате Путину Фото З. Глигоријевић

- Примера ради, постојао је податак да је у борбама за ослобођење Београда погинуло и нестало 976 црвеноармејаца, а ми смо открили имена више од 1.500 њих. Према званичним подацима, у чувеној Батинској бици, једној од највећих војних операција на тлу бивше Југославије у Другом светском рату, наводи се да их је погинуло 1.200, а ми смо открили да је двоструко више - наводи Танић.

Михаил Круглов, некада први секретар руске амбасаде у Јагодини

Тезе изнете у уводној студији о ратним операцијама Црвене армије, знатно мењају војну историографију, у којој се, на пример, није помињала Моравско-шумадијска операција, пресудна за ослобођење ових крајева. Она, сматра Танић, може да представља корак ка покретању иницијативе на националном нивоу о пописивању свих српских жртава у ратовима вођеним у 20. веку.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације