Наши репортери проверавали да ли Београђани носе маске: Због казне од 5.000 динара чувају џепoвe и - здравље

Д. МАТОВИЋ

уторак, 07. 07. 2020. у 08:31

Наши репортери проверавали да ли Београђани носе маске: Због казне од 5.000 динара чувају џепoвe и - здравље

Фото: З. Јовановић

У градском превозу, ресторанима, тржним центрима, апотекама... сви морају да имају заштиту
ЧАК и они Београђани који нерадо поштују правила, не воле да их неко "лупи по џепу". Од понедељка је почела контрола спровођења одлуке да у градском превозу, ресторанима, тржним центрима, апотекама... сви морају да имају заштитну маску. Прописана казна од 5.000 динара "натерала" је и неверне Томе и бунтовне да ставе маску на лице.

Већина путника је још на аутобуској станици имала маску, а неколико их је извадило из џепа тек кад су ушли у аутобус на линији 23. Током дуге вожње према граду, аутобус је милео кроз гужву на "Мостару", а свесни да контроле сигурно неће бити до следеће станице, неколико путника храбро је спустило маску на врат.

- Само је њима тешко и само њих на овој врућини гуши маска - окренула се према нама старија госпођа. - Кад могу ја, астматичар у 74. години, да је носим, зашто они не би могли! Млади су. Здрави, прави.

РАДОЈИЧИЋ: КОНТРОЛА 168 ЛИНИЈA НА основу анализе Секретаријата за јавни превоз, прегледано је 136 аутобуса на градским линијама, а у 10 аутобуса једна до две особе нису носиле маску. Што се тиче приградских линија, 32 линије су контролисане, а у три случаја је установљено да особе не носе маску - навео је градоначелник Београда Зоран Радојичић.

На следећој станици улази група младића. Без маске. Седају на празна седишта, један вади телефон из џепа.

- Због оваквих су увели казне, вероватно имају пет хиљада за бацање - упола гласа, да је не чују, говори девојка са шареном маском на лицу. - Надам се да ће на следећој станици ући санитарни инспектори.

Ни у овом, а ни у другим аутобусима, санитарне инспекторе видели нисмо. На станици на Теразијама затекли смо комуналне полицајце и контролоре. Ови други су нам објаснили да још нису добили овлашћења да пишу казне путницима без маске и да очекују да ће их имати ових дана.

Сви посетиоци тржног центра у Рајићевој су имали маску. Запослени у обезбеђењу су нам објаснили да на улазу враћају све посетиоце без заштите. У то смо се на лицу места уверили. Посетиоци овог тржног центра могли су да се наброје на прсте, а ситуација је била слична и у осталим.

- До пре неки дан мене и ћерку су гледали испод ока кад смо носиле маску и рукавице у тржном центру - прича нам Милица Јаковљевић. - Недавно смо се вратиле из Русије, тамо су по тржним центрима увели фотокаталитичке пречишћиваће ваздуха. И поред тога, носе маске.

Многи у кафићима нуде и бесплатне маске Фото: К. Михајловић

И баште кафића и ресторана скоро да су биле потпуно празне, а унутра атмосфера као у песми "Сам за столом један човек седи". Са маском на лицу. Поједине кафеџије надају се да ће привући госте ако им понуде бесплатне маске. На столове су ставили паковања од по десет комада. Ни то им, нажалост, не помаже.

- Поштујемо све донете мере - каже нам власник једног кафића на Обилићевом венцу. - Промет је опао, људи се боје да седну да попију пиће. Ипак, боље је овако, макар трајало и неколико месеци, него да сахрањујемо пола Београда.


ВЕСИЋ: КАФЕЏИЈАМА ЧЕТИРИ КАЗНЕ

ПРОТЕКЛОГ викенда припадници Комуналне милиције су током контроле угоститељских објеката затекли четири локала која су радила после 23 часа. Према речима Горана Весића, заменика градоначелника Београда, постоје две врсте казни.

- Једна је затварање објекта, а друга, због кршења здравствених прописа, затворска казна за власнике.

Фото: К. Михајловић

Говорећи о томе ко спроводи контроле, Весић је истакао да санитарни инспектори пишу казне за неношење маске у јавном превозу, радно време угоститељских објеката контролише Комунална милиција, а у тржним центрима и другим затвореним просторима за ношење маске и дистанцу одговорни су власници. (Ј. Д.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

maniks

07.07.2020. 10:36

Vidite kako su Srbi disciplinovani i to sam se licno uverio i u autobusu i u trgovinama / idea, maksi, roda. i to je postignuto sa 5000 dinara. Sa kaznom od 10000 dinara bili bi najdisciplovaniji narod na svetu i to je istina. Sta hocu da kazem , za Nemacku kazu da su disciplinovani a zasto , odgovor je jasan .Kazne su kod njih mnogo, mnogo vece i nema oprastanja, veza i vezica. Nenosenje maske kod njih je nekoliko stotina evra kazna, pa izvoli.