Манастири и храмови СПЦ на успоменама старим и више од века: Како је страствени колекционар прикупио невероватну збирку од 26.600 разгледница (ФОТО)

Зоран НИКОЛИЋ

28. 06. 2020. у 21:00

Манастири и храмови СПЦ на успоменама старим и више од века: Како је страствени колекционар прикупио невероватну збирку од 26.600 разгледница (ФОТО)

Манасија Фото: Приватна архива

Небојша Панчић у колекцији има и божићне и васкршње честитке, фотографије
КОЛЕКЦИОНАРСТВО, прикупљање старих фотографија, докумената и предмета, често представља капију кроз коју се пролази у неки други свет. То је свет другачијих људи и предака који су живели своје животе пре нас, али са истом страшћу и љубављу према постојању као што ми то данас чинимо.

Управо то је закључак који настаје током разговора са Небојшом Панчићем, страственим колекционаром који спрема монографију од осам књига са мотивима старих разгледница. Прва међу њима односи се на наше цркве и манастире.

- Све је почело 1983. године, када сам почео да сакупљам разгледнице са свих тачака на планети - почиње причу Панчић. - До краја деведесетих сам био у контакту са многим колекционарима и тако је настала збирка од 40.000 комада. Било је то време пре интернета, па колекционарство није било као данас. Ускоро је збирка проширена, тако да није било места на планети одакле нисам имао бар једну разгледницу. Паралелно сам почео да правим колекцију разгледница са српским манастирима, где год да их је наша црква имала по свету. Прво су то биле послератне разгледнице, али је сада значајнији део онај који је настајао од 1896. до Другог светског рата.

ОД ДЕЧАНА ДО ГРАЧАНИЦЕ У СВОЈОЈ колекцији Панчић је необично поносан на старе разгледнице Високих Дечана, Грачанице, Манасије, или, на пример, манастира Милешева код Пријепоља снимљеног у доба Првог балканског рата 1912. године. Из истог времена је и разгледница Пећке патријаршије, када су дочекани Црногорци ослободиоци. Ту су и разгледнице Раванице, Сопоћана и других светих места.

ПОСЛЕ манастира, Панчић наставља да сакупља и разгледнице црквених храмова, тако да сада има колекцију од 302 манастира и 1.050 храмова, како из Србије, тако и са удаљених места по свету где наш народ живи.

- Следећа тема у низу биле су српске божићне и вакршње честитке, а потом настаје и збирка нашег свештенства - додаје наш саговорник. - На фотографијама су патријарси, митрополити, епископи, игумани, проте, као и војно свештенство из балканских ратова и Великог рата.

Колекција данас броји више од 26.600 комада, и Панчић с поносом истиче да је јединствена међу колекционарима из ове теме.

- Много времена је утрошено на њу, сазнао сам огроман број информација, које сам, наравно, поделио са другима. За себе могу да кажем да сам с временом постао озбиљан колекционар, јер сада збирка старих разгледница има више комада него ових, нових, послератних. Поред ове велике теме, у колекцији имам и лепу националну збирку која приказује мотиве наше заставе, грба, химне, мапе, сцене ратних догађаја, средњовековне владаре, као и наше династије из протекла два века.

Раваница

ТОКОМ протеклих година, Небојша Панчић је озбиљно сарађивао са Архивом Српске православне цркве, а део његове колекције био је приказан широј јавности кроз 13 изложби. Шест је одржано у Београду, а остале широм Србије. Мотиви храмова и свештенства веома су се лепо уклопили уз црквену архивску грађу.

Колекционар Небојша Панчић

Када се присети почетака свог колекционарског трагања, Панчић каже да је време брзо прошло, да су готово четири деценије озбиљног труда пролетеле. С друге стране, када погледа раскошну збирку са хиљадама драгоцених примерака, чини му се невероватно да је успео да прикупи толико обимну грађу, јер је очекивао да ће му за тај задатак бити потребно још неколико деценија. Време је, дабоме, релативно - али овакав успех је ванвременски.

Пећка патријаршија


ЛИБЕРТВИЛ И ЕПИСКОП МАРДАРИЈЕ

МЕЂУ старим разгледницама Панчић издваја ону на којој се налази наш манастир Светог Саве у Либертвилу, у САД. Посебно је интересантно што се на полеђини потписао тадашњи епископ Мардарије.

Свети Сава у Либетвилу


- Пре годину дана су откопали његове мошти, које су нетрулежне - подсећа Панчић. - То је наш први епископ у Америци, а припрема се процедура како би био проглашен за свеца.


ДечаниГрачаница
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације