Живе у фрижидеру и на врелој плотни: Житељи сибирског места поново у Гинисовој књизи рекорда због температура

Бранко ВЛАХОВИЋ

уторак, 23. 06. 2020. у 11:16

Живе у фрижидеру и на врелој плотни: Житељи сибирског места поново у Гинисовој књизи рекорда због температура

Фото Depositphotos

Градић Верхојанск, на крајњем северу Русије, због температура, по други пут ушао у Гинисову књигу рекорда. Лета су краткотрајна, а метеоролози кажу да је количина падавина као у пустињи. Ту живе су потомци старих Јакута

РУСКИ градић Верхојанск на северу хладне Јакутије углавном се спомиње зими по рекордно ниским температурама. Али, овог лета о Верхојанску се писало због рекордне врућине! Жива у термометру је достигла чак 38 степени целзијуса. Тако је 20. јун уписан у историју метеорологије као најтоплији дан северног поларног круга. Досад је рекордна врућина на северу била у јуну 2015. на Аљасци у месту Форт Јукон, када је термометар показивао 37,8 степени.

И до сада је Верхојанск био у књизи Гиниса по рекордној температурној разлици - од минус 68 степени зими до плус 37,2 лети.

Овог лета су не само у Јакутији него и на руском Далеком истоку рекордно високе температуре које прелазе 30 па и 35 степени. Неуобичајена врућина донела је многобројне невоље јер се повећао број пожара. У Јакутији их је до 21. јуна било 30 а ватра је захватила 275.825 хектара.

Верхојанск се, нажалост, спомиње у историји углавном по томе што су тамо у прогон слали политичке осуђенике. Први прогнаници били су пољски устаници 1863. године. Њих је предводио песник Викентиј Пужуцки. Касније су као прогнаници били и декабристи као и учесници револуционарних покрета.

Кад се понекад појаве слике сурове хладноће у Верхојанску, само по себи се наметне питање како људи тамо уопште могу да живе? Шта раде и од чега живе? Углавном се становништво бави сточарством. Главни приход им је од узгајања јелена и коња. Подају месо и кожу, а јужније имају и нешто дрва за продају. Транспорт је могућ лети кад је пловна река Јана, а у другим месецима до Верхојанска се, кад нема јаког ветра, може стићи и северном авијацијом.

Зиме су екстремно хладне али су углавном суве. У мају почне нагло да се топи снег. Дан тада траје 18 сати, а већ 31. маја настаје поларни дан кад уопште нема ноћи. Природа почиње да се буди и вегетација мења слику пејзажа. Лето је кратко али зато температуре знају да буду врло високе. Падавина је врло мало, што утиче на то да се у току топлог периода не може постићи жељени род воћа и поврћа. Метеоролози кажу да је количина падавина као у пустињи. Лето траје до друге половине августа, а у септембру уме да буде врло свеже. У октобру су већ просечне температуре од минус 14 степени и стално падају, а у новембру се осећа права поларна зима која траје до краја априла.

Гледајући ТВ репортаже о људима који живе у северним врло хладним пределима Русије, многи се запитају ко то тамо стално живи? У хладној Јакутији је мало дошљака и они су углавном тамо где су рудници злата и дијаманата. Већина становника су они чији су дедови и прадедови и многе пријашње генерације живеле у таквим климатским условима. Они су навикнути јер је за њих то природна средина. Готово свакодневно једу замрзнуту стругану рибу и месо јелена.

Када је реч о алкохолу, не подносе га, јер то становништво нема довољно фермента који разграђује вотку и друга пића, па се после две-три чаше брзо напију. Али то не значи да се они не веселе. Имају они своје обичаје и празнике, народну ношњу и њима је најлепше у недирнутој природи где и не знају за реч екологија.

ЈАКУТИ СА ЛЕДЕНЕ ЈАНЕ

ВЕРХОЈАНСК има статус града, али он је заправо веће село на северу Јакутије, на десној обали реке Јане, која је готово до краја маја залеђена, а лети је доста хладна. У Верхојанску живи само 1.122 становника. Основан је 1638. године, а становници су по националности Јакути. Они имају свој језик али их већина говори руски јер је то службени језик.

ВАНРЕДНО И НА КАМЧАТКИ

РЕГИОНАЛНЕ власти на Камчатки увеле су у понедељак ванредну ситуацију у шумом обраслим подручјима и затражили помоћ руских федералних власти, због 36 пожара који су захватили 53.650 хектара шуме. Регионално министарство за ванредне ситуације саопштило је да је ватрена стихија углавном далеко од насељених места и градова, али да је у насељу Каменско уочен дим проузрокован великим пожаром на шумовитој локацији удаљеној 20 километара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације