ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ ПРОГЛАСИЛЕ ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Расту водостаји река, код Осечине поплављено 150 кућа, жандармерија спремна за евакуацију, народ на ногама (ВИДЕО)

Novosti online/ Б. П.

понедељак, 22. 06. 2020. у 20:09

ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ ПРОГЛАСИЛЕ ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Расту водостаји река, код Осечине поплављено 150 кућа, жандармерија спремна за евакуацију, народ на ногама (ВИДЕО)

Фото Д. Крунић

Због великих падавина расте ниво река у западној Србији. На горњем току Западне Мораве и на Колубари очекује се већи порас

Због великих падавина расте ниво река у западној Србији. На горњем току Западне Мораве и на Колубари очекује се већи пораст. Поподне се код Осечине излио Јадар и поплавио око 150 кућа и неколико привредних објеката. Проглашена је ванредна ситуација у Осечини, Крупњу, Лозници и Љубовији где је тренутно најкритичније јер је Љубовиђа поплавила центар варошице. У прекиду је саобраћај на више регионалних путева.

Становништву у сливу Јадра наређено је да изместе намештај и технику из приземних делова кућа јер се из правца Крупња и Осечине очекује велики поплавни талас.

Након консултација са начелником Сектора за ванредне ситуације Предрагом Марићем, министар полиције Небојша Стефановић упутио је додатне снаге СВС-а и припаднике Жандармерије у општину Осечина, како би помогли грађанима чије су куће угрожене услед изливања реке Јадар.

До изливања је дошло услед бујичних поплава, које су последица већих падавина у претходна 24 сата.


Припадници СВС-а, заједно са представницима локалне самоуправе и Општинског штаба за ванредне ситуације, прате дешавања на терену и спремни су да реагују и у случају потребе за евакуацијом становништва, саопштио је МУП.

КРИТИЧНО У ОСЕЧИНИ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА ЈАДРА


Због изливања Јадра, варошица Осечина је под водом, а већи део је без струје. На територији Осечине проглашена је ванредна одбрана од поплава. Жандармерија и екипе Сектора за ванредне ситуације МУП Србије стигле су у Осечину, како би помогли грађанима чије су куће угрожене због изливања реке Јадар.

У Осечини је поплављено више од 150 кућа, као и магистрални пут за Лозницу, на ком је саобраћај извесно време био у прекиду, док је правац за Ваљево проходан. Под водом су биле и саобраћајнице према Пецкој и Љубовији.

Због обилне кише у понедељак на подручју града Ваљева уведена је редовна одбрана од поплава и све службе су у приправности. Све реке су у порасту, али у понедељак увече ситуација је била стабилна и није било значајнијег изливања и опасности од поплава, саопштено је из кабинета градоначелника Ваљева.

Због значајног пораста нивоа реке Обнице, подигнут је водостај Колубаре током поподнева у понедељак. На реци Колубари још има пуно простора у великом кориту и за сада нема опасности од изливања. Обница се излила на неколико места, на речним кривинама, поплавила је помоћне објекте, док су куће и житељи за сада безбедни.


Фотографије корисника друштвених мрежа из Ваљева, Лознице и Крупња показују да су водостаји река у овим градима узнемирујући и да, уколико се падавине наставе, може доћи до поплава.

Због обилних падавина, у Бањи Бадањи код Лознице излила се река Церница и угрозила рад тог лечилишта.

Поред Цернице, излило се још неколико мањих река, Жеравија, Штира, Трбушница, које су поплавиле оранице, као и дворишта неколико домаћинстава, али вода није ушла у куће.

У делу општине Коцељева у 13 сати проглашена је ванредна ситуација због изливања реке Тамнаве и њене притоке Козарице.

Најатежа стиуација је и доњем Црниљеву и селу Каменица.Очекују се обилне падавине наредних дана

После неколико дана неизвесности због пораста водостаја Тамиша, очекује се да ниво те реке опадне. Међутим, и даље је на снази ванредна одбрана од поплава на више од 60 километара насипа.

РХМЗ упозорава да ће на сливовима Колубаре и Јадра са притокама, Скрапежу, Ђетињи, Моравици, Бјелици, као и на горњем току Западне Мораве данас и сутра бити у већем порасту са превазилажењем упозоравајућих нивоа.

На Јасеници и Кубршници очекује се достизање упозоравајућих нивоа.

Данас се изнад већег дела Србије, као и у појединим деловима Београда, очекује да падне и четрдесет литара за 24 часа, а у западној Србији и више од 60 литара.

Сутра се обилне падавине очекују у централним и јужним пределима.

Црвениметеоаларм на снази је за територију Западне Србије, а у остатку Србије важе наранџасти и жути метеоаларм.

Фото Колубарске.рс

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)