ПАРИЗ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКАПРОБЛЕМ је у томе што неће бити маски. Поред маски, биће нам потребне и наочари, јер ће се вирус преносити и тим путем. Биће потребан размак између људи три метра ако кијају, два метра док говоре. Као кад вас неко испрска воденим спрејом. Распростираће се по коси. Зашто нам то не говоре на телевизији? Биће га свуда. Отићи ћемо у кафе и покупићемо капљице са стола. Пошто вирус живи три-четири сата у ваздуху, биће довољно да после додирнемо очи или уста и да се заразимо.

Тим речима обратила се још далеке 2006. године Фред Варгас, романсијерка и сарадник Националног института за научна истраживања, у једној забавној емисији на француској телевизији. Уз подсмевање присутних, усред приче о птичјем грипу, проценила је да ће нешто слично ипак да се догоди кроз неколико година. Предвидела је и да ће се људи кретати испод заштите од пластике, да ће сами морати да производе маске, да ће доћи до социјалне подвојености, да ће бити карантина, да ће бити потребна заштита када се оде до супермаркета, на сат или два. Била је оптимиста, па је оценила да ће све потрајати месец дана.

Много је сличних примера у свету предсказивања епидемије која нас је задесила. Код неких се то приписује видовњачким способностима, некима се омакло случајно, други су само с више пажње пратили дешавања у свету, а било је и теорија завере.

Како би пророчанства могла да прођу без чувеног француског читача судбине Нострадамуса. Наводи се да је у низу својих предсказања предвидео и вирус корону, као кугу која се подиже на истоку, шири преко земље на седам брда, и која ће упропастити свет и зауставити трговину, у "близаначкој години" (2020). Исток је, дакле, Кина, земља са седам брда синоним за Рим и Италију. Мишел де Нотр Дам, звани Нострадамус, своја "Пророчанства" 1555. је писао у стиховима и метафорама, па га многи тумаче по својој вољи стварајући легенде. Пасус у коме славни пророк помиње нову кугу у неодређеној будућности истиче да ће зараза кренути из приморског града. Вухан није на мору, али тумачи далековидост траже у чињеници да је вирус кренуо с пијаце - морских плодова.

Шта тек рећи за Малахијево пророчанство о папама? Ирски свештеник из 12. века предвидео је папски редослед све до "последњег", 112. по реду од тренутка када је прорицао будућност, који је, погађате, актуелни папа Фрања. Свети Малахије је познат по својим исцелитељским моћима и пророчком дару. Прича се да је чак тачно одредио дан и сат своје смрти. За последњег папу је написао да ће владати као Петар Римски, који ће да чува своје стадо међу многим невољама, после којих ће град на седам брежуљака да буде уништен, а страшни суд да суди људима. Неки у томе виде везу с короном, очекујући, ваљда, да овај вирус до краја уништи човечанство.

Није, наравно, могло да прође ни без балканске пророчице, баба Ванге. Видовита Бугарка је, тврде, предвидела вирус корону. Пренела је то преко свог твитер-налога позната бивша бугарска гимнастичарка Нешка Робева (73), присећајући се разговора са баба Вангом непосредно пред смрт пророчице 1996. године. Видовита жена јој је рекла да ће се појавитни нешто што ће срушити цело човечанство и да ће "корона бити свуда око нас". Нешто слично потврдио је и њен некадашњи преводилац Тодор Тодоров (62), који је годину дана раније, 1995, од баба Ванге чуо да ће свет у петој години погодити вирус који може да однесе стотине милиона живота. Бројке се нису баш обистиниле, али догађај јесте.

И међу писцима било је занимљивих подударности. Амерички књижевник Дин Кунц је у својој књизи "Очи таме" поменуо "биолошко оружје" које је направио човек и које носи назив "Вухан-400"! Ипак, разлике су у томе што се верује да је вирус корона настао природно, а у књизи се помиње и његово стопроцентно изазивање смрти, што је далеко од истине с актуелном епидемијом. Откривено је и да се име "Вухан-400" не помиње у оригиналном делу из 1981. године, већ у каснијим издањима, али да је, у сваком случају овај назив "билошког оружја" поменут далеко пре данашње пандемије.

Писањем, односно цртањем, бавила се и озбиљна Европска комисија. У стрипу "Заражени" из 2011, сценаристе Француза Жан-Давида Морвана и илустратора Кинеза Хуанг Ђија Веја, на педесетак страница, предвиђена је велика светска пандемија. Вирус који настаје у лабораторији у Кини, на човека преноси животиња, у овом случају мајмун.

Вирус су "видели" и чувени "Симпсонови", у серији још из 1993. године, када се зараза шири Спрингфилдом. Додуше, није стигао из Кине, већ из - Јапана. Истакли су се и креатори "Астерикса" који су у 37. албуму из 2017. године организовали трку кроз Италију Астерикса и Обеликса с противником који се зове Коронавирус!

У извештају ЦИА из 2008. године говори се о могућем избијању пандемије, с ризиком појаве нове, изузетно заразне респираторне болести из породице вируса корона.

Међународна невладина организација "Џонс Хопкинс" је у октобру прошле године, у сарадњи с фондацијом Била и Мелинде Гејтс и Међународног економског форума, организовала симулацију вежбе пандемије под називом "Догађај 201". Када су касније кренуле да колају теорије завере, из фондације су прецизирали да вежба нема везе с данашњом пандемијом и да је реч о замишљеној зарази на фарми свиња у Бразилу која је узроковала смрт 65 милиона људи.

Сам Бил Гејтс је још 2015. године скренуо пажњу да се човек превише усредсредио на опасност од нуклеарног наоружања, а премало на заустављање епидемија и поручио да ће, ако нешто буде убило више од 10 милиона људи следећих деценија, то бити високозаразни вирус. Изразио је и забринутост због могућег биотероризма. Можда баш крене из неког града на мору, како је то виђено код Нострадамуса.

Многи се, на крају, највише уздају у недавно "пророчанство" групе научника с Универзитета за технолигију и дизајн у Сингапуру која је на основу расположивих података спровела истраживање у коме предвиђа потпуно гашење епидемије од краја маја до краја децембра, зависно од земље. Ем је засновано на научним подацима, ем лепо звучи.

ПРЕДВИДЕО КИНЕСКЕ ЖРТВЕ

БИЛО је и оних који су се исказали у свежим претпоставкама. Мајкл Левит, добитних Нобелове награде за хемију 2013. године и биофизичар са Универзитета Станфорд, био је прилично прецизан у предвиђањима у трајању и бројкама око ковида 19 још у фебруару ове године. Предвидео је, тако, да ће у Кини бити заражено око 80.000 људи, са око 3.250 мртвих. Предвиђао је и дужину трајања најактивније фазе вируса, као и мере дистанцирања.