Смедерево било као Хирошима: Годишњица највеће трагедије у историји овог града

Ј. ИЛИЋ

субота, 06. 06. 2020. у 07:52

Смедерево било као Хирошима: Годишњица највеће трагедије у историји овог града

Полагање венаца Фото Н. Живановић

Обележено 79 година од експлозије око 400 вагона немачке муниције у тврђави која је Смедерево готово сравнила са земљом. Ударни талас имао снагу атомске бомбе, остала је неоштећена само 21 кућа
ГРАД Смедерево обележио је 79-годишњицу највеће трагедије у својој историји, када је 5. јуна 1941. експлодирала муниција немачке војске у Смедеревској тврђави. До данас није утврђен узрок експлозије, као ни тачан број погинулих.

И ове године, на дан петојунске трагедије, у присуству многобројних Смедереваца и потомака настрадалих, служен је парастос жртвама код заједничке гробнице - Спомен-костурнице на Старом гробљу. Положени су венци и код Споменика 5. јуну близини тврђаве, али су због епидемије вируса корона изостали програм и традиционално окупљање ученика Гимназије.

Готово осам деценија прошло је од велике трагедије у којој је Смедерево било готово потпуно уништено. Од експлозије која се догодила у 14.14 погинуло је од 2.500 до чак 4.000 становника. Настрадао је сваки четврти Смедеревац, јер је град имао око 11.000 становника. Остала је неоштећена само 21 кућа.

У Смедеревској тврђави, према неким проценама, било је око 400 вагона муниције. Подаци говоре да се ударни талас експлозије кретао брзином од 5.000 метара у секунди и имао 10 милиона коњских снага, што је јачина атомских бомби бачених на Хирошиму. Да није било зидина древног града, које су ублажиле удар, Смедерево више не би постојало, слажу се историчари.

Узрок експлозије није расветљен. Прва верзија је била да је до трагедије дошло због високе температуре, а потом да је реч о комунистичкој саботажи како би се ослабила моћ Немаца.

Обнова је, наводно, коштала чак милион марака, и највећим делом платили су је Немци. Смедерево је, тако, једини град на овим просторима који је изграђен у току Другог светског рата.

Град у рушевинама Фото Музеј у Смедереву


СЕЋАЊЕ

У ЗНАК сећања на жртве, у излогу Историјског архива постављена је изложба фотографија "Сећање у камену". Изложба прати подизање спомен-костурнице Александра Дерока и делове из грађевинског дневника, фотографије са првих помена. Изложба ће бити постављена до 1. јула.