Тражи се инжењер више! Ниш чека отварање Научно-технолошког парка

Д. Алихоџић

уторак, 02. 06. 2020. у 14:00

Тражи се инжењер више! Ниш чека отварање Научно-технолошког парка
"Новости" у посети Научно-технолошком парку у Нишу, који ће бити свечано отворен 9. јуна. Атракција спектакуларног здања - на крову. Очекујемо да овај парк покрене отварање нових фабрика

ЗГРАДА Научног-технолошког парка у Нишу, поред технолошких факултета, нешто је што до сада Нишлије нису виделе. Не само по архитектури и по уређењу простора, већ и према намени. Технолошко развојне компаније свих профила, почетничке, али и оне које већ послују на глобалном тржишту уселиће се у импозантних 14.000 квадрата наредних месеци.

Пред велико отварање, које ће према последњим информацијама бити 9. јуна, приводи се крају гланцање. Проверавају се клима-уређаји, осветљење, озвучење, панорамски лифт, фонтане, монтира се намештај... Имате утисак као да се налазите у свемирском броду приликом одбројавања пред полетање.

Гејминг, развој софтвера за вештачку интелигенцију и виртуелне реалности, пројектовање чипова, технологија за заштиту података личности, развој тесламетра - апарата за мерење електромагнетног зрачења, развој апликација које су део Гугловог акцелератора... Све компаније које се овим баве заинтересоване су да се уселе у НТП у Нишу. Интересовање је премашило очекивања и, према речима директора НТП Милана Ранђеловића, већ у првом јавном позиву понуде су премашиле понуђене квадрате, а то је тек 60 одсто од онога што ће на три етаже бити на располагању.

- Прошло је време јефтине радне снаге, сада се у Нишу тражи инжењер више. Срећом, стасале су нове генерације као наследници некадашње Електронске индустрије. Сада идемо корак даље, јер привлачимо компаније које ће осмислити нешто ново у НТП и понудити га као готов производ тржишту. Очекујемо да овај парк покрене отварање нових фабрика, где ће се производити уређаји и апарати најновије генерације - пун је очекивања Ранђеловић, који истиче да их ни корона није омела, већ само одложила планове.

- Управо је то оно што нас разликује од других научних паркова, јер ми нисмо везани искључиво за ИТ и програмирање већ и за производ, за "софтвер" и "хардвер". Имамо и почетнике и оне који су већ озбиљни у послу и биће занимљиво пратити како ће се повезати. Идеје су њихове, али окружење и атмосфера су наша брига - поручује Ранђеловић.

Да ће бити тако, јасно је при самом уласку у зграду где се хиљаду квадрата уз помоћ провидних панела и стакла доживљава као једна целина. Сваки станар имаће своју "интиму" да ради и ствара, али су опет сви на окупу. За конкретније дружење на располагању су им кафићи, трпезарија, теретана, а посебан угођај је башта на крову или како се то модерно зове "зелени кровови".

- Засадили смо 16.000 садница четинара и седума. Ово је јединствена башта ове површине у Нишу - хвале нам се у нишким предузећима, која су задужена за зеленило не само на крову већ и у окружењу НТП.

КИРИЈА 7 ЕВРА ПО КВАДРАТУ

ПРИЗЕМЉЕ је намењено за Музеј електронике у Нишу, где ће бити изложени експонати који су се у прошлом веку производили у Нишу. Први спрат је намењен стартап компанијама, односно почетницима који закуп плаћају евро по квадрату првих шест месеци. Следећа два спрата намењена су "озбиљним" компанијама, којима ће се кирија наплаћивати од 7 евра.